A hit mint általános emberi adottság

A hit az értelem készsége arra, hogy valakitől valamit a személy tekintélye vagy a belé vetett bizalom miatt igaznak fogadjon el.

A hit mint általános emberi adottság

A hit nem egyenlő a minden alapot nélkülöző hiszékenységgel, bár néha nehéz megtalálni a határt, hol van szó egyikről vagy másikról. Mindannyiunkra jellemző, hogy hitre van szükségünk a megismeréshez. Természettudományos ismereteink többsége is hiten alapul. Hiszünk a tudományos eredményekben. Elhisszük, hogy a Föld a Nap körül kering, hogy a Föld tömege 5978 trillió tonna, hogy a radiokatív sugárzás, noha nem látható, érzékszerveinkkel nem észlelhető, mégis létezik stb. Mindezt azért, mert megbízunk a tudósok kutatásaiban, méréseiben.

Vannak, akik különböző eszmékben hisznek (humanizmus, nacionalizmus, demokrácia stb.), bíznak benne, hogy ezek által jobb lesz a világ.

A tanárainknak is elhisszük, hogy amit az iskolában tanítanak, az igaz, mert tekintélyként állnak előttünk. Elhisszük, hogy 500 Ft valóban annyit ér, mert ez egy emberek közötti bizalmi egyezmény. Hiszünk a barátunknak, házastársunknak, mert emberi kapcsolataink sem működnek hit, vagyis bizalom nélkül.

Az ember egyedül kevés; egymásra támaszkodunk, és ehhez bizalomra van szükség. Mindaz, ami nem saját tapasztalat, hit kérdése. A vallásos emberek számára a hit többet is jelent: tudjuk, hogy van Valaki, akiben teljesen megbízhatunk, akire támaszkodhatunk.

Ez a Valaki: Isten.

 

 

 

KEK 27, 28