Isten képmása

Minden ember Isten képmása

Miért készít az ember önarcképet? Szeretné megőrizni vonásait az utókor számára, vagy szeretné elmondani, miként látja magát? Keres valamit? Tükörbe akar nézni, vagy meg akarja mutatni, mit lát a tükörben?

Isten képmása

Isten több milliárd arcot rajzolt már meg, s mindegyik különböző. Nem kész rajzok ezek, hanem skiccek. Egy bizonyos kor fölött mindenki felelős lesz az arcvonásaiért. Az életvitel, a hitelesség vagy hiteltelenség, a jó és rossz szokások lassacskán kiülnek az arcra. Amikor ránézel egy arcra, el tudod dönteni, hogy szép-e vagy sem, szimpatikus vagy sem. Az első benyomás csalóka lehet, de mégis tájékozódási pont. Az alkoholizmustól felpuffadt arc ijesztő lehet, a napbarnított, cserzett bőr viszont erőt sugárzó. S ezeken túl: milyen sokat elárul a tekintet!

Oly sok szerepet el kell játszanunk, olyan sok mindenfélének kell látszanunk, hogy néha meg kell állni a tükör előtt és megnézni, ki van benne! Mennyire őszinték a szerepeim? Mit gondolnak rólam a körülöttem lévők? Mit szeretnék én, hogy gondoljanak rólam, s ennek mennyi köze van hozzám? Mit fejez ki a beszédem, a hangsúlyozásom, a szóhasználatom? Mit fejeznek ki a vonásaim, a gesztusaim? Milyen látszatot, benyomást akarok kelteni a külsőmmel? Egyáltalán: mi a fontos nekem?

Időről időre állj meg a tükör előtt, s nézd meg, mit látsz benne! Ne hazudj magadnak, fontos, hogy igaznak lásd magad; se többnek, se kevesebbnek. A gőg, a hencegés ugyanúgy helytelen, mint az álszerénység. Olykor az önbizalom, olykor az önirónia billent helyre. Légy tisztában képességeiddel és fogyatékaiddal, azzal, hogy milyennek teremtett az Isten, s Te mit adtál hozzá. A tükör, ha egyenes és sima, nem hazudik. Ha görbe, akkor becsap Téged.

Most nézz a tükörbe: Isten képmását látod benne!

Képmásnak lenni nem csupán adottság, hanem felelősség is.

Felelősséget kapni Istentől: megtiszteltetés.

Nézz a tükörbe!

 

 

Érdekes lehet még:

Reményik Sándor: Istenarc

KEK 355-357