Hogy keressem meg a helyem?

Ha komolyan vesszük, hogy a katolikus jelző azt jelenti, egész szerinti, egyetemes, akkor ebből az is következik, hogy minden embernek helye van a katolikus egyházban. Olykor talán nem egyszerű ezt a helyet megtalálni, keresgélni kell, amíg ráakadunk, de egy biztos: itt mindannyian otthon lehetünk.

A legelső az, hogy meg kell találnunk a lakóhely szerint illetékes plébániánkat. Ez a közösség az eleve adott „helyünk” az Egyházban. Itt tudunk bekapcsolódni a vasárnapi szentmisék közösségébe, hétköznap itt tudunk részt venni a kiscsoportokon, hittanórákon, itt tudunk a szentségekhez (keresztelés, elsőáldozás, bérmálkozás, esküvő) járulni. Emellett itt vezetik az egyházi anyakönyveket is, tehát a hivatalos ügyeinket is ezen a plébánián keresztül intézhetjük.

Előfordulhat persze, hogy nem a lakóhely szerint illetékes plébániára járunk – egy korábbi lakhelyünk közösségéhez kapcsolódunk, vagy éppenséggel máshol találtuk meg azt a lelki-emberi közeget, amelyben otthon érezzük magunkat. Ez sem okoz különösebb nehézséget, csak annyit kell tudnunk, hogy hivatalos ügyek intézésekor, illetve anyakönyvezés kapcsán mindig a lakóhely szerint illetékes plébániahivatalhoz kell fordulnunk.