Válasszon évet, hónapot és napot.

Vezércikk

Segélyt küld Horvátországba a Püspöki Konferencia

2020. március 27., péntek

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntött arról, hogy gyorssegéllyel segíti a horvátországi Zágrábi Főegyházmegyét az őket ért természeti katasztrófa által okozott károk helyreállításnak támogatásában.

Újabb liturgikus rendelkezések a COVID-19 járvány idejére

2020. március 26., csütörtök

Alább letölthető dokumentumokban közöljük az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció 154/20. sz., március 25-én kelt újabb dekrétuma - valamint az ahhoz kapcsolódó megjegyzés - magyar fordítását, amelyet Covid-19 járvány miatt a latin rítusú nagyheti szertartások rendjével kapcsolatban hozott. Továbbá a Keleti Egyházak Kongregációjának 152/2015. sz., március 25-én kelt útmutatása magyar fordítását, szintén a húsvéti szertartások rendjével kapcsolatban.

Rendkívüli Urbi et Orbi áldás ÉLŐBEN március 27-én

2020. március 25., szerda

Március 25-én a délelőtti általános kihallgatás végén a Szentatya megismételte felhívását: arra kér minden keresztény hívőt, hogy a médián keresztül lélekben csatlakozzon a március 27-én, pénteken 18 órakor a Szent Péter-bazilika előtti téren vezetett imájához. Isten igéjének meghallgatása és a szentségimádás után Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást ad, melyhez teljes búcsú kapcsolódik. Az imát és az áldást a Duna Televízió, a Bonum Televízió, a Magyar Katolikus Rádió és a Szent István Rádió élőben közvetíti.

Dekrétum és Könyörgés a COVID-19 járvány idejére

2020. március 23., hétfő

Alább letölthető dokumentumokban közöljük az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció 153/22. sz., március 19-én kelt dekrétumának magyar fordítását, amelyet Covid-19 járvány miatt a nagyheti szertartások rendjével kapcsolatban hozott, valamint a nagypénteki liturgia XI. rendkívüli könyörgését (A4 és A5 formátumban) a járvány idejére (700/2020. sz.), amelyet a dekrétum útmutatásának megfelelően a Magyar Egyházzenei és Liturgikus Intézet készített elő. Szövegét az MKPK Állandó Tanácsa hagyta jóvá.

Szentségek kiszolgáltatása járványveszély idején

2020. március 19., csütörtök

Alább letölthető dokumentumokban közöljük az MKPK 637/2020, sz., március 17-én kiadott rendelkezéséhez tartozó, "Szentségek kiszolgáltatása járványveszély esetén" című liturgikus mellékletet, amelyet az MKPK Állandó Tanácsa hagyott jóvá. Előkészítését a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet végezte.

Az MKPK közleménye

2020. március 17., kedd

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben, visszavonásig a következő rendelkezéseket lépteti életbe. hacsak az illetékes megyéspüspök másként nem rendelkezik.

Az MKPK közleménye

2020. március 13., péntek

A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak. Templomainkat nem zárjuk be, mégis felelősen és körültekintően kell eljárni. Kérjük, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe. Különösen is figyeljünk idősebb embertársainkra.

Erdő Péter bíboros imádsága járvány idején

2020. március 11., szerda

Erdő Péter bíboros, prímás kifejezi együttérzését és közelségét a koronavírus-fertőzésben szenvedőkkel hazánkban és határainkon túl. Mindenkit arra buzdít, hogy legyen figyelmes és mindent tegyen meg a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében és kéri az alábbi fohász elimádkozását.

Az MKPK intézkedései járvány megelőzése érdekében

2020. március 5., csütörtök

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a COVID-19 járvány Magyarországra való betörése után az alábbi rendelkezéseket lépteti életbe:

Reményből jövő fakad! – Idén is fontos, hogy rendelkezzen adója egyházi 1%-áról!

2020. március 1., vasárnap

A Magyar Katolikus Egyház az idei évben is segíti az adózók tájékozódását az 1%-os kampány során.
Idén is lehetőség van arra, hogy a NAV készítse el az adózók bevallását, ezért szeretnénk felhívni figyelmét, hogy abban az esetben is külön rendelkezhet személyi jövedelemadója 1 %-ának felajánlásáról, ha ezt a lehetőséget választotta.
Idén is fontos, hogy rendelkezzen adója egyházi 1%-áról. 2018-tól a benyújtott nyilatkozata újabb nyilatkozat beadásáig vagy ennek visszavonásáig érvényes marad.