Az Apostoli Szentszék tájékoztatása

Az elmúlt napokban, a Szentatya néhány kijelentését, amelyek a Evgeny Afineevsky Ferenc című dokumentumfilmjében hangzottak el, a média nagyon gyorsan és célzottan terjesztette, ezért az Apostoli Szentszék fontosnak tartotta azt, hogy tisztázza az elhangzottakat.

„Több, mint egy évvel ezelőtt, egy interjúban Ferenc pápa két külön kérdésre, két külön pillanatban válaszolt, amelyeket a nevezett dokumentumfilmben, a megfelelő szövegkörnyezet nélkül szerkesztve publikáltak mint egyetlen választ, amely így zavart okozott. A Szentatya mindenekelőtt egy pasztorális utalást tett arra vonatkozóan, hogy a családon belül a homoszexuális hajlamú gyermekeket soha ne érje diszkrimináció. Erre vonatkoznak e szavak: „A homoszexuális személyeknek joguk van arra, hogy családban éljenek; ők Isten gyermekei, joguk van a családhoz. Senkit sem szabad kitagadni a családjából és senkinek sem szabad lehetetlenné tenni az életét emiatt.”

Az Amoris laetitia (2016) szinódus utáni apostoli buzdítás családról és szerelemről szóló szakasza megvilágíthatja ezeket a kifejezéseket: „A szinódusi atyákkal együtt szemügyre vettem azoknak a családoknak a helyzetét, amelyek azt tapasztalják, hogy körükben homoszexuális hajlamú személyek élnek. Ez a tapasztalat sem a szülőknek, sem a gyermekeknek nem könnyű. Ezért mindenekelőtt azt szeretnénk leszögezni, hogy minden ember, függetlenül sajátos szexuális irányultságától, tiszteletet érdemel a maga méltóságában, és tisztelettel kell őt fogadni, gondoskodva arról, hogy kerüljék „az igazságtalan diszkrimináció minden megbélyegzését”, és különösen az agresszió és az erőszak minden formáját. A családok tekintetében biztosítani kell a tapintatos kísérést, annak érdekében, hogy azok, akik homoszexuális hajlamot mutatnak, megkaphassák a szükséges segítséget ahhoz, hogy megértsék és maradéktalanul megvalósítsák Isten akaratát az életükben.”

Az interjú egy további kérdése egy tíz évvel ezelőtti helyi, argentín törvénnyel volt kapcsolatos, amely „az azonos nemű párok egyenlő házasságára” vonatkozott és az akkori Buenos Aires érsek ellenkezésére vonatkozott. Ennek kapcsán Ferenc pápa kijelentette, hogy «következetlenség „homoszexuális házasságáról”» beszélni, hozzátéve, hogy ebben a kontextusban beszélt ezeknek az embereknek a jogi biztosítékhoz fűződő jogáról: „egy civil együttélési törvényre van szükség, hogy ily módon jogilag védettek lehessenek. Én így értettem.”

A Szentatya egy 2014-es interjúban így nyilatkozott: «A házasság egy férfi és egy nő között jön létre. A laikus államok meg akarják indokolni a civil együttéléseket azért, hogy szabályozzák az együttélés különböző helyzeteit, amelyeket az emberek közötti gazdasági szempontok, például az egészségügyi szolgáltatás biztosításának szükségessége vezérel. Ezek különböző természetű együttélési megállapodások, amelynek különböző formáit nem tudnám felsorolni. Meg kell nézni a különböző eseteket és ezeket a maguk sokféleségében értékelni.»
Így tehát nyilvánvaló, hogy Ferenc pápa bizonyos állami rendelkezésekre utalt, és biztosan nem az Egyház tanítására, amelyet az évek során többször is megerősített.

Budapest, 2020. november 3.
az MKPK Titkársága