Tanévkezdés a katolikus oktatási intézményekben

A Magyar Katolikus Egyház fenntartásában működő 358 köznevelési és szakképzési intézményben közel 150.000 tanuló és 14.500 pedagógus kezdte meg rendben, az előzetes menetrendnek megfelelően a 2023/2024-es tanévet.
A katolikus köznevelési és szakképzési intézmények többsége többcélú. Sok helyen óvodától a középiskoláig biztosított a gyermekek nevelése. A 358 katolikus fenntartású intézményben 771 intézményegység működik.
A 2023/2024-es tanévben öt új katolikus iskolát köszönthetünk intézményeink sorában, melyek fenntartását most vállalta át a Magyar Katolikus Egyház. További két intézmény új feladattal, óvodával, általános iskolával bővült.

A Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) az idei tanévben is nagy figyelmet fordít a magas minőségű oktató-nevelő munka megsegítésére, kiemelten is foglalkozik a teremtésvédelem és a gyermekvédelem területével.
Gyermekvédelem teületén:
•    az idei tanévtől lehetősége lesz részt venni a katolikus köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusoknak egy 60 órás, az egész tanévet átfogó gyermekvédelmi képzésben;
•    nemcsak az egyes pedagógusoknak, hanem komplett tantestületeknek is lehetősége van képzésekre és/vagy szakmai napokra jelentkezni, melynek témái olyan aktuális kérdések lehetnek, mint a függőségek, az esetmegbeszélés, az áldozattá és elkövetővé válás megelőzése, vagy éppen az internetbiztonság kérdése;
•    a Katolikus Pedagógiai Intézet tíz kiemelt témában online műhelymunkára is hívja a pedagógusokat: egészségfejlesztés, érzelmi intelligencia, esélyegyenlőség, függőségek, agresszió, online világ kihívásai, öngyilkosság és önsértés, családi életre nevelés, szexuális bántalmazás, bűnmegelőzés.
A gyermekvédelem mellett a teremtett világ védelme is kiemelt téma lesz az előttünk álló tanévben. Ezen a területen a Katolikus Pedagógiai Intézet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egy hároméves közös munkát indít most szeptemberben. Az együtt gondolkodás alapját Ferenc pápa Laudato Sí enciklikája adja.
Mostantól a KaPI három vidéki képzési központja is segíti a katolikus oktatási intézmények pedagógusait Pécsett, Szombathelyen és Miskolcon.
Nagy öröm számunkra, hogy ebben a tanévben is a Szent Imre-tankönyvcsalád köteteiből tanulhatnak a 9-12. évfolyamos diákok irodalom, nyelvtan és történelem tantárgyakból.
A KaPI az óvodásokra is gondolt, ezért az idei tanévre megjelent a „Szólnak a harangok” című óvodai énekgyűjtemény, melyet minden katolikus óvodai csoport számára el is juttattak.

Budapest, 2023. szeptember 12.

    az MKPK Titkársága

Fotó: Magyar Kurír