Srí Lanka külügyminiszterével találkozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke

A Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívására június 12. és 16. között Magyarországra látogat Tilak Marapana, Srí Lanka-i külügyminiszter.

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke június 14-én, pénteken, Budapesten találkozott Srí Lanka külügyminiszterével, aki köszönetet mondott Magyarország és a Magyar Katolikus Egyház együttérzéséért és segítségéért, amelyet a húsvétvasárnapi terrortámadást követően az áldozatok családtagjainak és a rászorulóknak nyújtott. Az ázsiai ország nagyra értékeli a kapott erkölcsi és anyagi támogatást.

Az április 21-én, Húsvétvasárnap reggel, Srí Lankán elkövetett terrortámadás kifejezetten keresztények ellen irányult. Az ország lakosságának körülbelül 7 százaléka keresztény, legnagyobb részük katolikus vallású.

Magyarország Kormánya 20 millió forint értékű humanitárius gyorssegélyt ajánlott fel Srí Lanka számára, amelyből a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága 9 millió forintot ajánlott fel. Ezt egészíti ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter döntése értelmében további 11 millió forint gyorssegély, amely a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia segítségével kerül majd Srí Lankára.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az adományt saját gyűjtésével együtt küldi el a rászorulóknak.

Budapest, 2019. június 14.


a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Titkársága