Pro Ecclesia Hungariae-díjat kapott Ernyey Áron és Hajós Márton

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a pápalátogatás sikeres előkészítése és lebonyolítása érdekében végzett elkötelezett munkájukért a Pro Ecclesia Hungariae-díj második fokozatát adományozta Ernyey Áronnak és Hajós Mártonnak.  Az elismerések átadására az MKPK budapesti székházában került sor 2023. június 6-án.A püspökök testülete a konferencia elnökének és a pápalátogatás általános koordinátori tisztét betöltő titkárának előterjesztése alapján a Pro Ecclesia Hungariae-díj második fokozatát adományozta Ernyey Áronnak és Hajós Mártonnak Őszentsége Ferenc pápa 2023-as magyarországi látogatásáért végzett kiemelkedő szolgálatáért.

A Pro Eccclesia Hungariae-díj a püspökök testülete által adható legrangosabb elismerés. Az 1992-ben alapított kitüntetés két fokozatból áll, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Magyar Katolikus Egyházért végzett kiemelkedő tevékenységet ismeri el vele.

A pápalátogatás szervezését és lebonyolítását a Püspöki Konferencia részéről a testület titkárának koordinálása mellett a Titkárság munkatársaival és egyházmegyei megbízottakkal együtt egy nagyobb stáb végezte. Ernyey Áron rendezvényigazgató a pápalátogatás helyszíneinek kialakításáért és a programok megszervezéséért felelt, míg Hajós Márton többek között a biztonsági szervekkel való kapcsolattartás egyházi részről kijelölt felelőse volt.

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke a díjak átadása előtt Ferenc pápa magyarországi apostoli útján elhangzott tanításaira utalva arra buzdított mindenkit: „most rajtunk a sor, hogy mindezt megvalósítsuk.”

Az eseményen Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa mellett jelen volt jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, érsek, továbbá Tóth Tamás, az MKPK titkára és a püspökök testületének tagjai.

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Baranyai Béla/Magyar Kurír