Magyarországra érkezett Mario Grech bíboros

Magyarországra érkezett Mario Grech bíboros, aki a Püspöki Szinódus főtitkáraként, a Szentatya megbízásából a 2021-ben kezdődött szinódusi folyamatot koordinálja. Mint ismeretes Ferenc pápa múlt vasárnap jelentett be, hogy a téma fontosságára való tekintettel a szinódus záró szakaszát két részletben 2023 és 2024 októberében püspöki szinódus keretében fogják megtartani, Rómában.

Mario Grech bíborosMario Grech bíboros

Veres András, az MKPK elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy 2021 egy jelentős év volt a Magyar Katolikus Egyház számára, hiszen Budapesten zajlott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, melyet egy négyéves felkészülési folyamat előzött meg. A Kongresszus lezárása után alig egy hónappal pedig elkezdődött a 16. Rendes Püspöki Szinódus, amelynek témája maga a szinodalitás, az „együtt-járás, az együtt gondolkodás”, egy szinodális egyházért: közösség – részvétel – küldetés program keretében.
Ezt követően Grech bíboros úr beszélt a szinódusi folyamatról, az időközben felmerült tapasztalatokról. A találkozón testvéri beszélgetést folytatott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival.

Mario Grech bíboros MagyarországonMario Grech bíboros Magyarországon

Grech bíboros magyarországi látogatása során október 21-én, pénteken előadást tart Pannonhalmán az Ökumenikus Konferencián, majd hétvégén részt vesz Máriapócson a görögkatolikus metropóliai nagygyűlésen. Jövő héten pedig a Közép-Kelet Európai Püspöki Konferenciák elnökeinek budapesti találkozóján tart előadást, amelyre hétfőn és kedden kerül sor.