Magyarországra érkezett az új apostoli nuncius

Július 19-én Budapestre érkezett Michael Wallace Banach, Magyarország új apostoli nunciusa. Az Apostoli Szentszék követét a repülőtéren a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), az Apostoli Nunciatúra és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) küldöttsége fogadta.

Ferenc pápa 2022. május 3-án nevezte ki Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket Magyarország új apostoli nunciusává.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az MKPK részéről Erdő Péter bíboros, prímás és Tóth Tamás, az MKPK titkára; az Apostoli Nunciatúra részéről José Nahum Jairo Salas Castañeda elsőbeosztott és Végerbauer Richárd nunciusi titkár; továbbá a magyar kormány képviseletében a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről a KKM protokollfőnöke, a területileg illetékes főosztály vezetője és a diplomáciai protokoll osztály vezetője fogadta az új nunciust.

* * *

Őexcellenciája Mons. Michael Wallace Banach Memphis címzetes érseke 1962. november 19-én született Worcesterben (Massachusetts, USA).
1988. július 2-án szentelték pappá Worcester Egyházmegye szolgálatára.
1994-ben szerzett kánonjogi doktorátust és miután végzett a Vatikáni Diplomáciai Akadémián, a Szentszék diplomáciai szolgálatába lépett.
1994-től 2007-ig Bolívia, majd Nigéria pápai képviseletein dolgozott, valamint a Szentszék Államtitkárságán az Államközi Kapcsolatok Szekciójában.
2007 és 2013 között a Szentszék állandó megfigyelője volt az Egyesült Nemzetek Szervezete Bécsi Hivatalában és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezeténél (UNIDO). Egyidejűleg a Szentszék képviselője a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (IAEA), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (OSCE) és az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetnél (CTBTO).
2013. február 22-én Memphis címzetes érsekévé nevezték ki és Pápua Új-Guinea apostoli nunciusává, majd
2013. május 18-án a Salamon-szigetek apostoli nunciusává is.
2016. március 19-én Szenegál apostoli nunciusává nevezték ki és apostoli küldöttnek Mauritániába. 2016. július 9-én a Zöld-foki Köztársaság apostoli nunciusává is kinevezték.
2016. augusztus 22-én nevezték ki apostoli nunciussá Bissau-Guineába.
2017. május 13-án apostoli nunciussá nevezték ki Mauritániába.
Anyanyelve (angol) mellett beszél olaszul, franciául, lengyelül és spanyolul.

Budapest, 2022. július 19.

az MKPK Titkársága

Egyházi 1%

Támogassa a Katolikus Egyházat adója 1 százalékával

Technikai szám 0011