Külföldi magyar katolikusok budapesti diaszpóratalálkozója

2023. szeptember 22-23. között immár negyedik alkalommal hívja egybe a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a világ különböző tájain élő magyar katolikus közösségek képviselőit. Az MKPK alá tartozó Diaszpóra Iroda kiemelt célja, hogy élő kapcsolatot tartson fent a Magyar Katolikus Egyház a világ legkülönbözőbb tájain élő magyar katolikus közösségekkel.

A kétnapos konferencián előadásokat és beszámolókat hallgathatnak meg a jelenlévők többek között a családok és a közösségek életét érintő mindennapos kihívásokról, az augusztusban megrendezett Ifjússági Világtalálkozóról vagy éppen Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásáról.

Az MKPK számára kiemelten fontos a diszpórában élő magyar katolikusok lelkipásztori szolgálata. Ezért ünnepelte az államalapítást Veres András, az MKPK elnöke az egyik legnagyobb ilyen tengerentúli magyar közösséggel, az Egyesült Államokbeli Passaicban.

A mostani konferencia azért is jelentős, mert a nyáron elhunyt Cserháti Ferenc püspök, aki egész életét a diszpóra szolgálatáért szentelte, a Püspöki Konferencia döntése nyomán pedig 2023 őszétől Mohos Gábor püspök mellett immár Fábry Kornél püspök is kiemelten foglalkozik ezzel a területtel. 

fotó: Külföldi magyar lelkipásztori szolgálat