Izmirben járt az MKPK vezetősége

Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke Izmirbe látogatott Martin Kmetec OFM Conv. izmiri érsek, a Törökországi Püspöki Konferencia elnöke meghívására. Az útra elkísérte Tóth Tamás az MKPK titkára is.

Martin Kmetec érsek atya szeptember 15-én közös szentmisét celebrált Veres András püspök atyával Efezusban. A küldöttség ezt követően Izmirben felkereste a 2020-as földrengésben megsérült és mostanra helyreállított székesegyházat. Kmetec érsek köszönetet mondott a magyar katolikusoknak és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának az értük elmondott imáikért és azért a 40.000 eurós támogatásért, amelyet a megsérült székesegyház újjáépítésére ajánlottak fel. Az esemény részt vett Lucian Abalintoaiei OFM Conv. a Törökországi Püspöki Konferencia titkára is.
A négymillió lakosú Izmir a mai Törökország harmadik legnagyobb városa, amely Anatóliában, az Égei-tenger partján található. Katolikus érseki székhely. Székesegyháza a 19. században épült Szent János apostol tiszteletére, és a legutóbbi, 2020-as földrengés alkalmával súlyos károkat szenvedett. A templom helyreállítását a keresztények közti szolidaritást szem előtt tartva a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is támogatta.
A város korábban virágzó keresztény település volt Szmirna néven. Neves püspöke volt Szent Polikárp a 2. században. A róla elnevezett templom mennyezetén még most is láthatóak a földrengés nyomai.
Az Izmiri Főegyházmegye nagyjából 100 ezer négyzetkilométerre terjed ki, területén ma mindössze 5 ezer katolikus él.
Az Égei-tenger partján fekvő települést, korábbi nevén Szmirnát a Jelenések könyve is említi (Jel 1,11; 2,8-11). Antióchiai Szent Ignác (~35- ~107) püspök hét fennmaradt leveléből négyet a városban írt, kettőt a helyi egyháznak címzett. Szent Polikárp (69 előtt – 155) püspök Szmirna városában élt és halt vértanúhalált.