Idén XXII. alkalommal került átadásra a Szent Erzsébet Rózsája-díj

December 5-én, a Zeneakadémia nagytermében adta át Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Szent Erzsébet Rózsája-díjat. A kitüntetésre javasoltak közül ebben az évben Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapesti érsek ajánlása alapján, Szigetvári Györgynének a Budapest-Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia Karitász Csoportjának leköszönő vezetőjének ítélték oda az elismerést.

Szigetvári Györgyné, leánykori nevén Répási Rozália 1942. augusztus 9-én született Zalaegerszegen.

Az Egészségügyi Főiskola elvégzése után ápolónőként dolgozott, majd az Országos Kardiológiai Intézetben lett ápolási igazgató.

1990-től egészen 2022 nyaráig – 80. születésnapjáig – szervezte és vezette a kispesti karitász munkáját. Időt, fáradtságot nem kímélve tevékenykedett 32 éven keresztül. A karitászcsoporthoz kapcsolódó, példaértékűen működő közösségnek is alapítója és lelke volt. Már akkor megszervezte a Budapest-Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia Karitász Csoportját, amikor még az országos karitász újra sem indulhatott. Tette mindezt úgy, hogy közben ápolónői hivatását vezetőként is sikeresen végezte. E munkáját 2000-ben Batthyány-Strattmann László díjjal ismertek el.

Nyitott és vállalkozószellemű hozzáállásának köszönhetően az általa vezetett karitászcsoport tagjai nemcsak a hozzájuk fordulók fizikai szükségét enyhítik, hanem örömteli élményekkel, közös lelki programokkal is gazdagítják életüket. Rozi néni a szervezői, logisztikai feladatokon túl támogatókat szerzett, pályázatokat írt és korát meghazudtoló módon részt vállalt a kemény fizikai munkában is. Szolgálatában férje – akit Caritas Hungarica díjjal tüntettek ki – állandóan támogatta.

Biztos pont Ő mindenki számára, legyen az rászoruló, önkéntes, csoportvezető vagy a karitász központ munkatársa. Az Egyház karitatív tevékenységének hiteles tanúságtevője.

Minden helyzetben keresi és meg is találja a lehetőséget, hogyan lehet környezete javára. Hatékony együttműködést alakított ki a helyi szociális ellátórendszerrel. Munkáját a kerületi önkormányzat díszpolgári címmel is elismerte.

Tíz évig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye cigányügyi referense volt és 1999 óta vezetője a Dél-Pesti Karitász Régiónak is.

Elkötelezett segítő szeretetével evangelizál, hitelesíti az egyház szolgálatát.

Az idei évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia neki ítélte meg a Szent Erzsébet rózsája-díját.

Budapest, 2022. november 19.

Szent Erzsébet rózsája-díj

A Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Szeretetszolgálat kezdeményezésére „Szent Erzsébet rózsája” elnevezéssel 1999 decemberében díjat alapított az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, és a díjazott személyes példájának felmutatására.

A díj Pálffy Katalin szobrászművész alkotása.

A „Szent Erzsébet rózsája” díj 95 mm átmérőjű bronz érem, mely előoldalán rózsát ábrázol, hátoldalán a következő felirat található: „Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”. A díjat kísérő oklevél, valamint az éremtartó tok Molnár Imre iparművész, akadémikus alkotása.

A díjazott immár hagyományosan több kiegészítő díjban is részesül. A korábbi években Márk Gergely rózsanemesítő a 2000-ben Rómában aranyéremmel jutalmazott Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajta töveit ajándékozta a díjazottaknak. Köszönhetően Godzsák Zoltánnénak, aki Szeged-Szőregen továbbra is termeszti és forgalmazza a Szent Erzsébet rózsáját, folytatódik a kiváló kertészmérnök által megkezdett hagyomány.

Hermann István a Szent Erzsébet rózsája-díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányával kedveskedik a díjazottaknak. Orient Enikő textilművész és V. Andrejszky Katalin iparművész Szent Erzsébet rózsáiból összeállított virágcsokor-kompozíciójával is gazdagabbak lesznek a kitüntetettek, valamint egy Szent Erzsébetet ábrázoló aranyozott képpel ajándékozza meg a díjazottat.

Az elmúlt évek kitüntetettjei:

2020 – Dr. Szarka Miklósné, a sükösdi karitászcsoport vezetője

2019 – Erős Klára, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntese, valamint Marie-Rose Pauwels asszony és John Van Mieghem úr az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon támogatói

2018 – Horváth Kálmánné, Győri Egyházmegyei Karitász tagja

2017 – Kisfalusy M. Klavéria nővér, Kalocsai Iskolanővérek

2016 – Tamás Gyuláné, Pécsi Egyházmegyei Karitász tagja

2015 – Szóda Józsefné, az Esztergom-Budapesti Egyházmegyei Karitász tagja

2014 – Simon Sándorné, a Ferences Világi Rend tagja

2013 – Mészáros Gézáné, a kalocsai karitász önkéntes munkatársa

2012 – Nagy Lászlóné, a pusztadobosi plébániai karitászcsoport vezetője

2011 – Jáki Zoltánné, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász önkéntesként dolgozó vezetője

2010 – Soltész Mária, a szendrőládi cigányság felkarolásáért

2009 – Hajdó Györgyné Madaras Olga, a pusztaszabolcsi plébániai karitász önkéntese

2008 – Messné Mezey Klára, a pécsi székesegyház plébániáján működő Családért Csoport vezetője

2007 – Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete

2006 – Gombás Istvánné Fehér Anna, a szenvedélybetegek gyógyulásáért kifejtett fáradhatatlan önzetlen tevékenységéért

2005 – Meszlényi László és Meszlényiné Bükkösi Gabriella, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat és a Katolikus Karitász önkéntes munkatársai

2004 – Kurucz Béláné Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Szent István-plébániai karitászcsoport alapító tagja

2003 – Fábián Zsuzsanna, az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársa

2002 – Dr. Halász Tiborné, a Krízis-iroda vezetője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat debreceni csoportjából

2001 – Győrvári Edit, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Családsegítő Szolgálatának munkatársa

2000 – Matt Jánosné, a pécsi pálos templom karitászcsoportjának vezetője