Ferenc pápa fogadta Novák Katalint, Magyarország köztársasági elnökét

Ferenc pápa csütörtökön délelőtt 10 órakor magánkihallgatáson fogadta Novák Katalin államfőt. A 45 perces négyszemközti beszélgetésen Novák Katalin hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy Magyarországi látogatásra. 

A pápai audiencia keretében került sor az ajándékcserére is. Ferenc pápa megajándékozta a magyar államfőt egy bronzszoborral, amely egy gyermeket ábrázol, aki segít egy másik gyermeknek felállni. Az alkotáson két felirat szerepel: „szeretni” és „segíteni”. A pápa továbbá átadta az elnökasszonynak idei Béke világnapi üzenetét, az Emberi testvériségről szóló dokumentumát és a Vatikáni Könyvkiadó által kiadott kötetet, amely a pápa 2020. március 27-én a Szent Péter téren tartott Statio Orbis-szertartásának állít emléket.
Novák Katalin megajándékozta Ferenc pápát egy népi hímzésű miseruha stólával, Liszt Ferenc: „Két legenda” (Légendes) zongoradarabjának CD-felvételével és kottájával, a Talentum Hungaricum „Zenében a tehetség!” zenei válogatás CD felvételével, valamint Dr. Kovács Levente „Evangélium 21” című művészeti gyűjteményével.

A pápai audienciát követően Novák Katalin találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolataiért felelős titkárával. Az államtitkárságon a szívélyes légkörben folytatott megbeszéléseken felidézték a pápa tavaly szeptemberi budapesti látogatását az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A felek elégedettségüknek adtak hangot a jó kétoldalú kapcsolatokért. Ezután néhány közös érdeklődésre számot tartó kérdést tekintettek át, mint a család, az élet kultúrájának előmozdítása, valamint a fiatalok és a közel-keleti keresztények helyzete. A tárgyalásokon szóba került az ukrajnai háború és a béke iránti elkötelezettség is.