Február 22-én szentelik püspökké és iktatják be hivatalába az új gyulafehérvári érseket

A Gyulafehérvári Főegyházmegye új főpásztora, Kovács Gergely püspökké szentelése és érseki hivatalba való beiktatása február 22-én, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén lesz 11 órától a gyulafehérvári székesegyházban.

A főegyházmegyei hivatal a későbbiekben közöl új tudnivalókat az ünnepségről. Erre a felemelő és ritkán adódó ünnepségre szeretettel várják a híveket és a papokat egyaránt!

Ferenc pápa elfogadta Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Tamás József segédpüspök lemondását, egyben 2019. december 24-én Kovács Gergelyt, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét gyulafehérvári érsekké nevezte ki.

Kovács Gergely 1968-ban született Kézdivásárhelyen. Teológiai tanulmányait 1987-ben kezdte meg a gyulafehérvári szemináriumban, majd 1990-ben Rómában folytatta. A Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként a Gregoriana és Lateráni pápai egyetemeken tanult.

1993-ban pappá szentelték a gyulafehérvári érsekség számára. Római tanulmányait 1996-ban fejezte be egyházjogi doktorátussal, ezt követően egy évig káplánként dolgozott Marosvásárhelyen.

1997 augusztusától a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője. A Kléruskongregáció és a Rota Romana Bíróság munkatársa. 2019. november 25-én kinevezést kapott a Hittani Kongregáció azon bizottságába, amely a házasságok hit javára történő felbontásának eljárásait vizsgálja ki. Tudományos cikkei külföldi és belföldi folyóiratokban jelentek meg, a Kultúra Pápai Tanácsa által kiadott Cultura e Fede folyóirat felelős igazgatója.

2012 februárja óta Márton Áron, 2016-tól Hám János, 2017-től Bódi M. Magdolna boldoggáavatási ügyének posztulátora.

Kovács Gergely kinevezett gyulafehérvári érsek püspökké szenteléséig és beiktatásáig – melyről a későbbiekben intézkednek –, Jakubinyi György nyugalmazott érsek apostoli kormányzóként vezeti a Gyulafehérvári Főegyházmegyét.

Kovács Gergely többek között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában lévő Pápai Magyar Intézet Vigilancia Bizottságának a tagja.

Forrás: RomKat.ro

Fotó: Bókay László

Magyar Kurír