A teremtett világot tiszteletben kell tartani
A Szentatya üzenete a CCEE elnökének

A Magyarországról kiinduló, Szlovákián átvezető és az ausztriai Mariazellben végződő – az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa által szervezett, a teremtésvédelemről való gondolkodásra hívó –  európai zarándoklat alkalmából a pápa jókívánságait küldi a résztvevőknek. Kívánja, hogy ez a jelentőségteljes esemény új lendületet adjon a környezet védelmének, és ismét megerősíti, hogy azt a teremtés isteni ajándékaként elengedhetetlenül tiszteletben kell tartani. Kívánja, hogy bőséges isteni fény áradjon a zarándoklatra és apostoli áldását küldi Eminenciás Bíboros Úrra és az esemény szervezőire, résztvevőire – olvasható az üzenetben.

A zarándoklat szeptember 1-jei megnyitóján részt vett Erdő Péter bíboros és Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért, valamint a vízügyekért felelős államtitkára.

A teremtésvédelem mindig a keresztény gondolkodás középpontjában állt – mondta előadásában Illés Zoltán államtitkár idézve XVI. Benedek pápát, aki szerint a lelkek megmentéséhez hozzá tartozik a teremtés megmentése is. A teremtésvédelem mindig a keresztény gondolkodás középpontjában állt – emlékeztetett az államtitkár, megemlítve Assisi Szent Ferencet. II. János Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság lényegileg erkölcsi válság – tette hozzá Illés Zoltán, aki végül a kormány és a környezetvédők nevében megköszönte a püspöki karnak a teremtésvédelmi körlevelet.

Erdő Péter bíboros megnyitó beszédében rámutatott arra, hogy a zarándoklatot a hit vezérli, és missziós aspektusa is van. Isten az ő ajándékának továbbítását kéri tőlünk. A Teremtő ajándéka, a természet a kezünkben van, amit kertté kell alakítanunk és nem kizsákmányolnunk, hiszen csak így tud az emberi egész fejlődni. Amint XVI. Benedek pápa is hangsúlyozza: az embernek felelőssége van a teremtés felé. Ugyanakkor az embert elsőként az önrombolástól kell megvédeni. Előadása végén Erdő Péter arra kérte a zarándokokat, hogy Mariazellbe érve imádkozzanak a püspökökért, hiszen azoknak nincs könnyű dolguk.

Duarte da Cunha, a CCEE főtitkára ismertette a zarándoklat menetét. Rámutatott, hogy a zarándoklat nem csupán kirándulás, séta, hanem olyan esemény, ami közelebb visz Istenhez. Mint mondta, a zarándoklatnak lesz ökumenikus aspektusa is, mivel Ausztriában lesz más felekezetekkel közös ima, illetve protestánsok és ortodoxok is csatlakoznak hozzájuk.

A megnyitó konferencia után a zarándokok misén vettek részt a bazilikában, majd megtekintették a bazilika altemplomát. A „zöld” zarándoklat Esztergomból indul, és Pozsony érintésével a mariazelli kegyhelyig tart. E zarándoklattal azt kívánják megmutatni, hogy az egyház miként óvja a teremtett világ értékeit Európában, valamint erősíteni kívánják a nemzetek küldöttei közötti kapcsolatot, lehetőséget nyújtva a tapasztalatcserére. A zarándokok szeptember 1. és 5. között öt szakaszban elmélkednek majd a XVI. Benedek pápa idei béke világnapi üzenetéből választott témán: „Ha a békére törekszel, védd a teremtett világot”.

A zarándoklat megnyitójáról bővebben olvashatnak a Magyar Kurír honlapján.

A zarándoklat hivatalos honlapja itt található. 

Forrás: Magyar Kurír