A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Romániai Püspöki Konferencia Állandó Tanácsainak közös közleménye

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Romániai Püspöki Konferencia Állandó Tanácsai évente találkoznak, hogy megvitassák az aktuális és közös témákat. Ebben az évben a találkozóra Esztergom ősi városában, Magyarország prímási székhelyén került sor, 2019. október 28. és 29. között.

A Romániai Püspöki Konferencia küldöttségét Ioan Robu bukaresti érsek, a Romániai Püspöki Konferencia elnöke, Vasile Bizău, Máramaros görögkatolikus püspöke, Böcskei László, nagyváradi püspök és Francisc Ungureanu titkár alkotta. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Veres András győri püspök, az MKPK elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Ternyák Csaba egri érsek, Udvardy György veszprémi érsek és Tóth Tamás titkár képviselte.

Húsz évvel Szent II. János Pál pápa bukaresti látogatása után, ebben az évben Ferenc pápának lehetősége nyílt meglátogatni Románia tradicionális helyszíneit. A két püspöki konferencia háláját fejezi ki a Szentatyának azért az üzenetért, amelyet Ferenc pápa látogatása adott a katolikusoknak ezzel a mottóval: „Járjunk együtt az úton”.

A testvéri találkozó során a jelenlévők tájékoztatást kaptak a 2020 szeptemberében Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről és programjairól. Az eseményre számos csoport érkezik Romániából azért is, hogy részt vehessenek a nyitómise keretében a közös elsőáldozáson.

A témák között szerepelt többek között a misszió, a kisebbségek lelkipásztori gondozása és más aktuális kérdések.

Az összejövetel közös szentmisével ért véget az esztergomi bazilikában, ahol a jelenlévők közösen elimádkozták az Eucharisztikus Kongresszus hivatalos imáját.

A következő találkozó házigazdája Románia Püspöki Konferenciája lesz 2020. október 26. és 27. között.

Esztergom, 2019. október 29.

(Fotó: Mudrák Attila)