A Karitász folyamatosan segíti a menekülteket

A háború kitörésétől kezdve önkénteseinkkel a hazai és a kárpátaljai karitász csoportjaink által közvetlenül - Embertől emberig – segítünk a menekülteknek. Közvetlenül segítünk a hazánkba érkezőknek a határmenti barabási menekültponton, a budapesti BOK-csarnokban, valamint Kárpátalján a menekült szállásokon, a kórházakban, az ingyenkonyhákon, az árvaházakban és a magukra maradt kisgyermekes családoknak és időseknek is. Június közepe óta Budapesten Integrációs Központunk segíti a hosszútávú munkát a hazánkban letelepedni kívánó menekültekért.

A Karitász támogatásai, számokban:

• a barabási bázison augusztus közepéig közel 13000 menekültet támogattunk (étel-ital, egészségügyi ellátás, Covid-teszt, gyógyszer, továbbutazás megszervezése, jogi információk)
Menekültek a BOK csarnokban <br>(fotó: Wittmer-Besze Erika)
Menekültek a BOK csarnokban
(fotó: Wittmer-Besze Erika)
• a BOK-csarnokban az első szolgálat óta megközelítőleg 8000 menekültet láttunk el étellel-itallal, tovább utazásukat is támogattuk
• országszerte több ezren kaptak szállást a Karitász csoportjainak támogatásával, jelenleg 645 fő (egyházmegyei segítséggel, plébániákon, közösségi házakban, magán szállásokon, családoknál)
• az Integrációs központban több mint 560 család kapott már a hosszútávú magyarországi tartózkodásához segítséget (gyorssegély, albérlet, munka, pszicho-szociális segítségnyújtás)
• 50 menekült gyermek nyaralt a Karitász táborában Balatonakalin
• 300, Magyarországon iskolát kezdő menekült gyermek kap iskolatáskát és tanszereket még a tanév előtt
• határontúlra összesen 214 tonna, 308.162.938 forint értékű anyagi és tárgyi támogatást juttattunk el
A nehéz sorsú kárpátaljai magyarok a háború kezdete óta több ezer menekültet fogadtak. A Munkácsi Karitász által működtetett 13 ingyenkonyha fenntartása már eddig sem volt könnyű feladat, most azonban a tartós élelmiszer megnövekedett árai miatt szinte lehetetlenné vált. A Katolikus Karitász rendszeresen támogatja a Munkácsi Egyházmegyei Karitász területén működő konyhákat, alapanyagokkal, valamint egyéb, főzést nem igénylő tartós élelmiszerrel.
A Karitász fontosnak tartja, hogy ne csak a Magyarországra érkező menekülteket támogassa, hanem azokat a belső menekülteket is, akik Ukrajnában szeretnék átvészelni ezeket a nehéz időket. Ugyanakkor kiemelt célja a segélyszervezetnek évek óta a határon túl élő, anyanyelvet és kultúrát mai napig őrző magyar kisebbség támogatása.
A háború kezdete óta összesen 214 tonna, 308.162.938 forint értékű anyagi és tárgyi támogatást juttattak el Kárpátaljára. Naponta két teherautónyi főzéshez szükséges alapvető élelmiszert visznek nekik, hogy a szegénykonyhákat működtetni tudják ebben a nagyon nehéz időszakban is. A Karitász eddig 8 mikrobuszt és kisteherautót adott át a Munkácsi Egyházmegyei Karitásznak, amit a tartós élelmiszerek és az elkészült ételek szállításához tudnak használni.
A Felső -Tisza vidékén az Orvosmisszió ellátási területén (Nagyszőlős, Huszt, Visk, Técső, Aknaszlatina, Nagybocskó, Gyertyánliget, Rahó, Kőrösmező):
Adomány a nagyszőlősi kórháznak <br>(fotó: Vermes Tibor)
Adomány a nagyszőlősi kórháznak
(fotó: Vermes Tibor)
• menekültszállások és szegénykonyhák támogatásával a belső menekültek ellátását segítjük,
• kórházak támogatásával az orvosi ellátást, olyan intézményekben, ahová sebesültek is érkeznek,
• a háborús övezetekből Kárpátaljára áttelepített árvaházak segítésével a legnehezebb helyzetben lévő gyermekeket támogatjuk és
• a helyi karitász csoportjaink által pedig élelmiszert csomagokkal azokat a családokat, melyek sok gyermeket nevelnek és azokat az időseket, akiket egyedül maradtak, családjaiktól támogatást nem kapnak.
Így tudunk leggyorsabban, közvetlenül ott segíteni, ahol a legjobban rászorulnak a Kárpátalján élők.
.
Ft. Écsy Gábor
országos igazgató
Katolikus Karitász