A család Istentől rendelt közösség – Átadták a katolikus vers- és novellaíró pályázat díjait

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a tavaszi Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében vers- és novellaíró pályázatot hirdetett A család Istentől rendelt közösség címmel. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére szeptember 21-én került sor Budapesten a Szent Gellért-templomban. A nyerteseknek Veres András, az MKPK elnöke adta át a díjakat.

A Katolikus Kulturális Hetek (KKH) programsorozat irodalmi pályázatának célja az volt, hogy a résztvevők különféle műfajok (vers, novella) segítségével bemutassák, mit jelent a család a keresztény életben.

A pályázatra a hazai egyházmegyékből közel 250 pályamű érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri választotta ki korcsoportonként a legjobbakat, illetve a különdíjasokat.

A budapesti Szent Gellért-templomban megtartott díjátadóra az ország különféle részeiből érkeztek a pályázók szüleikkel, rokonaikkal, tanáraikkal együtt.

Az egybegyűltek szentmisén vettek részt, amelynek Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke volt a főcelebránsa. A mise elején Kelemen Imre plébános köszöntötte a megjelenteket.

Veres András püspök szentbeszédében örömét fejezte ki, hogy „soha ennyi pályázat nem érkezett” a KKH irodalmi versenyére, amelynek címe idén A család Istentől rendelt közösség volt.
Külön öröm számomra – folytatta püspök –, hogy mindez azt is üzeni, hogy nagyon sokan osztják a mottóban foglalt meggyőződésünket. A fiatal vers- és novellaírók pedig minden bizonnyal a szüleiken keresztül meg is tapasztalhatták, hogy a család Istentől rendelt közösség. Rendkívül fontos ez a mai világban, amikor sokan pedig azon fáradoznak, hogy túlhaladott dolognak állítsák be a családot, a házasságot  – hangsúlyozta Veres András.
Mi valljuk, hogy a világ Isten alkotása, benne az ember férfinak és nőnek teremtetett, Isten a szívükbe oltotta az egymás iránti szeretetet, melynek gyümölcse a gyermek, s az ember felnövekedvén tovább is adja a szeretetet.
A püspök rámutatott, hogy Szent Pál a szeretethimnuszban kifejtette az isteni szeretet természetét, majd hozzátette, hogy Jézus tanítása alapján, amit az Atyáról mondott, röviden két tulajdonságát emelhetjük ki a szeretetnek: gondviselő és irgalmas.
A továbbiakban Veres András arról beszélt, hogy mindig készen kell állnunk a gondoskodó szeretetre, s éppígy az irgalomra is, ami a családi életben azt jelenti, hogy nap mint nap meg kell bocsátanunk a másiknak, és bocsánatot kell tudnunk kérni a másiktól. Aki ezen az úton elindul, megtapasztalja, hogy egészen megváltozik az élete – fejtette ki a püspök.
Az Úr irgalmáról szólt a nap evangéliumi szakasza is Mátéról, a vámosról – folytatta a püspök, s megemlítette: Szent Jeromos azt mondta, az evangélisták közül egyedül Máténál olvashatjuk, hogy a vámost Lévinek hívják, ami arra utal, hogy a zsidó közegben ő nyilvános bűnösnek számított (ezt a tényt a többi evangélista inkább takargatni próbálja), s ez még erősebben rámutat Isten irgalmára, ami a vámos felé megnyilvánult.

Oly sokan élnek gyűlöletben, a megbocsátást elutasítva, mi legyünk inkább az irgalom képviselői a világban, családjainkban és az egyéni életünkben is, buzdította a jelenlévőket a püspök, s az irodalmi pályázat nyerteseihez fordulva azt mondta: ne csak verseitek, novelláitok által, hanem az életetek által is váljatok a szerető, gondviselő, irgalmas Isten tanúivá.

A szentmise után következett a díjátadó ünnepség, amelynek elején Fritzné Tőkés Éva, az MKPK Sajtószolgálatának vezetője meghatottan szólt arról, hogy az ő feladata volt rendszerezni a beérkezett pályamunkákat, amelyekből sugárzott a szülők, a nagyszülők felé irányuló szeretet, érzékelhető volt, hogy a családokban a Szentlélek működik.

A díjakat Veres András, az MKPK elnöke adta át az irodalmi pályázat nyerteseinek.

A különféle kategóriákban díjazottak névsora:

Versek (10–14 éves korosztály)

1. helyezett: Bedő Dorottya, Váci Egyházmegye
2. helyezett: Gonda Krisztina Zsófia, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
3. helyezett: Balázs Gábor Rudolf, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Különdíjasok

Tóth Jázmin, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Molnár László, Nyíregyházi Egyházmegye
Péter-Szabó Kíra, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Galambvári Panna, Miskolci Egyházmegye
Rippel Liliána, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Berze Anett Lili, Egri Főegyházmegye


Versek (15–18 éves korosztály)

1. helyezett: Kovács Zsuzsanna, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
2. helyezett: Kazmin Erneszt, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
3. helyezett: Kémenes Örs, Hajdúdorogi Főegyházmegye

Különdíjasok

Pölcz Krisztina, Kaposvári Egyházmegye
Molnár Mária Boglárka, Egri Főegyházmegye
Tóth Panna, Egri Főegyházmegye
Skellecz Kata, Hajdúdorogi Főegyházmegye
Soltész Stella Lili, Miskolci Egyházmegye
Makai Viktória, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye


Novellák (10–14 éves korosztály)

1. helyezett: Galambvári Panna, Miskolci Egyházmegye
2. helyezett: Kis Dániel, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
3. helyezett: Markó Balázs, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Különdíjasok

Berki Dóra, Egri Főegyházmegye
Dalanics Hanna, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Kovács Borbála, Szombathelyi Egyházmegye
Tóth Eszter, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Káldi Mária, Kaposvári Egyházmegye
Balogh Johanna Klára, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye


Novellák (15–18 éves korosztály)

1. helyezett: Lengyel Dorottya, Egri Főegyházmegye
2. helyezett: Kiss Bernadett, Egri Főegyházmegye
3. helyezett: Barátfalvi László Imre, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Különdíjasok
Kazmin Erneszt, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
Tóth András, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Balogh Dzsenifer, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye


Szerző: Körössy László
Fotó: Merényi Zita
Magyar Kurír