Szaléziak, Salesiani di Don Bosco, pápai jogú férfi szerzetesrend

A közösség hitvallása

A közösség hivatása: ifjúság oktatása és nevelése.

Bemutatkozás

Az alapító, Bosco Szent JánosAz alapító, Bosco Szent János

A Don Bosco Szaléziak alapítója, Bosco Szent János fiatal papként találkozott Torino utcáin a szegény, iskolázatlan, remény és cél nélkül kóborló fiatalokkal. Érezte, hogy tennie kell értük valamit. Hosszas küzdelmek és áldozatok árán otthont, tanulási lehetőséget és munkát adott nekik, így segítette őket a társadalomba való beilleszkedésre. Műve ismertté vált, egyre több lelkes fiatal kapcsolódott be nemes munkájába és több jótevő is segítette.

Megbizonyosodva arról, hogy Istentől kapott küldetése rendelte őt a fiatalokhoz, 1859-ben szerzetes társaságot alapított, amelyet Szalézi Szent Ferencről nevezett el.

A szalézi küldetés azóta is időszerű, célja a fiatalok nevelése és evangelizálása. Elsősorban a szegényebb, hátrányos helyzetű fiatalokhoz szól, de a mai változó világban mindenütt hiteles szerepe van, ahol az ifjúság emberi és keresztény nevelése szükséges. A világban jelenleg több mint 14 ezer szalézi dolgozik 133 országban, rendházakban, oratóriumokban, ifjúsági központokban, iskolákban, lelkigyakorlatos, szociális, kommunikációs és formációs központokban, jelöltházakban, plébániákon.

Szaléziak és fiatalok PéliföldszentkeresztenSzaléziak és fiatalok Péliföldszentkereszten

Hazánkban 1913-ban telepedtek le az első szaléziak Péliföldszentkereszten (Komárom-Esztergom vármegye). A lelkes kis csapat hamarosan ismert lett, egyre többen csatlakoztak hozzájuk. Egymás után nyitották meg házaikat, iskoláikat, diákotthonaikat.

1950-ben 280 magyar szalézi működött több mint 15 helyen.
1989-ben újraindult a rend működése, sok nehézség és küzdelem árán újra megnyíltak a szalézi házak, intézmények.

Ma is sikeresen folytatják küldetésüket az ifjúság körében plébániákon, oratóriumokban, iskolákban és kollégiumokban.


Szentmise a rendfőnökkel Boldog Sándor István ereklyéjének jelenlétébenSzentmise a rendfőnökkel Boldog Sándor István ereklyéjének jelenlétében

2013-ban avatták boldoggá az 1953-ban kivégzett Sándor István szalézi testvért. Emlékhelye Újpesten, a Clarisseumban található.
Magyarországon szalézi közösség él Budapesten (Óbuda, Újpest-Megyer), Kazincbarcikán, Péliföldszentkereszten és Szombathelyen.

Szalézi fenntartású iskola működik Budapesten (Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskola és Óvoda; META-Don Bosco Technikum és Szakgimnázium; SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium), Kazincbarcikán (Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégium; Szalézi Szent Ferenc Gimnázium) és Nyergesújfalun (Zafféry Károly Szalézi Középiskola).

A magyar szaléziak könyvkiadója a Don Bosco Kiadó, lapjuk a Szalézi Értesítő.

Szalézi szerzetesek a Szalézi Család körében PéliföldszentkeresztenSzalézi szerzetesek a Szalézi Család körében Péliföldszentkereszten

A közösség nemzetközi központja:
Sede Centrale Salesiana, Via Marsala 42, 00185 Roma; Olaszország
Rendfőnök: Don Ángel Fernández Artime SDB

A Szent István királyról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány központja:
Budapest/Óbuda - Tartományfőnökség: 1032 Budapest, Bécsi út 173.
Tartományfőnök: P. Andrásfalvy János SDB
Tel: +36 (1) 453-2277
E-mail:

Bővebb információért érdemes felkeresni a www.szaleziak.hu honlapot.