Soeurs de Ste-Chrétienne, Congrégation des Soeurs de l’Enfance de Jésus et de Marie, sous le patronage de sainte Chrétienne, pápai jogú női szerzetesrend

A közösség hitvallása

A közösség hivatása: gyermek- és ifjúságnevelés, hitoktatás, egyházközségi munka, karitatív tevékenység.

Bemutatkozás

A rend története Argancyban kezdődött, ahol Anne és Alexis de Mejanes 1789 óta laktak. Gyermekük nem született. Nagy házukba barátokat fogadtak. A gyermek Jézus, az emberré vált Isteni Szó lett életük középpontja. Ima, munka, kapcsolatok és a szegények szolgálata eggyé vált az "école Francaise" lelkiségében. Ez a lelki mozgalom az akkori időben Lotharingiában igen elterjedt. Metz város új püspökére, Monseigneur Jauffretre mély benyomást tett az Argancyban élő kis közösség. Egy napon az ott együtt élő nőknek azt ajánlota, hogy szenteljék életüket Istennek. 1807. április 20-án adta a kis közösségnek a szerzetesrend státuszt, védőpatrónául Szent Krisztiánát - Grúzia "fényhozóját" - és kettős missziót: a nevelést és a betegápolást.

Az apostoli életű új közösség neve: Jézus és Mária gyermekségének nővérei Szent Krisztiána védelme alatt - röviden: "Szent Krisztiána".

A szentignáci lelkiségű szerzetesközösségekhez tartozik. A "Szent Krisztiána" nővérei folytonosan ugyanabból a forrásból merítenek, amiből az Argancy-i kis közösség élt, de ma már az egész világon: Franciaországban, Ausztriában, Kanadában, Egyesült Államokban, Ruandában, Kongóban, Magyarországon, Tanzániában, Grúziában.

Szent Krisztiána nővérei Isten feltétel nélküli Szeretetét hirdetik és szolgálják mint Jézus, és az Ő nevében vannak jelen ebben a világban, szenvedésükkel, örömükkel és elvárásaikkal: a társadalom szélére szorultaknál: foglyoknál, fogyatékosoknál, menekülteknél, prostituáltaknál, AIDS betegeknél; a nevelésben és tanításban új utakra nyitottan és az emberek lelki vezetésében, akik hitet, szabadságot és gyógyulást keresnek.

A kongregáció figyelemmel kíséri a világ történéseit. Hat évente aktualizálja küldetését és új irányt jelöl meg a következő hat évre.

Egyházjogi státusza: pápai jogú női szerzetes intézmény
A közösség jogi személy.

A közösség nemzetközi központja:

Sainte-Chrétienne
Sr. Mariette Désrochers generális főnöknő
Cím: 60, rue Dupont-des-Loges; F-57000 Metz; Franciaország ;
Tel.: 0033+87-36-57-03

A közösség magyar központja:

Kainz Gabriella
Cím: 2013 Pomáz, Templom tér 1.
Tel/Fax: (26)328-987
E-mail: