Szent Péter fillérei – már az interneten keresztül is


A bevétel összege évente mintegy 60 millió dollárt tesz ki, amelyhez a hazai katolikus közösség is hozzájárul több mint 40 millió forinttal. A kommunizmus évtizedei alatt a magyarországi adakozás szünetelt, 1993-ban indult újra. Az elmúlt nyolc év alatt csaknem megkétszereződött az így összegyűjtött adomány: 2000-ben a magyar hívek 23 millió forinttal segítették a pápa tevékenységét, 2008-re pedig már közel 44 és fél millióra nőtt az összeg, amely kétmillió forinttal több, mint az előző évben.

A VIII. századi Angliában alakult ki a „Denarius Sancti Petri” szokása: a megtért angolszászok elhatározták, hogy évente anyagi hozzájárulást küldenek a Szentatyának. A középkor során kötelezővé vált a péterfillérek gyűjtése, ám a reformáció idején megszakadt a gyakorlat. A XIX. század közepén éledt újjá a szokás francia földön, így a hívek segíthettek a Szentszék akkori nehéz anyagi helyzetén.

A Szentszék a hagyományos templomi gyűjtés mellett más módokon is elfogadja a hívek pénzadományait. Lehet postai úton (Őszentsége, XVI. Benedek pápa részére, 00120 Vatikánváros, Európa) vagy banki átutalással segíteni a pápa által támogatott rászorulókat (számlaszám: Unicredit Banca d’Impresa IT/04/B/03226/03202/000005329965, swift: UNCRIT2VRMX, tárgy: Obolo di San Pietro, név és teljes lakcím feltüntetésével). A modern technikának köszönhetően ráadásul online adományokat is fogad a Péterfillér Hivatal a Vatikán internetes oldalán keresztül.