2013

január 4. Egerben a két fél aláírja az egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont című pályázat generál-kivitelezési szerződését.  
január 8.Pannonhalmán meghal Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetes.
január 16.Egyedi támogatási kérelmet nyújthatnak be az egyházak közösségi célú programjaik megszervezésére, beruházásaik támogatására, valamint épített örökségük védelmére – jelenti be az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság.
január 26.A szalézi rend magyarországi letelepedésének századik évfordulójára emlékezve nyitják meg A jókedv rendje – Szaléziak című tárlatot a Budapesti Történeti Múzeumban.
január28.Díszdoktorrá avatják a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező-forgatókönyvírót
február 4.Életének 84. évében meghal Udvardi Erzsébet Pro Cultura Christiana-díjas festőművész
február 11. Fizikai állapotának romlása miatt bejelenti lemondását XVI. Benedek pápa.
február 21. Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete látogatást tesz a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.
február 22. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködési megállapodást ír alá. Az egyetem támogatja a nagycsaládokban felnőtt diákok felsőfokú tanulmányait.
február 23. A szalézi család magyarországi letelepedésének századik évfordulóját ünnepelve emléknapot tartanak a Terror Háza Múzeumban a kommunisták által kivégzett Sándor István szalézi szerzetestestvér tiszteletére.
február 25. Idén a Váci Egyházmegye papja, Brusznyai József nyugdíjas esperes-plébános veszi át Mádl Dalma asszonytól a Parma Fidei – A Hit Pajzsa – díjat Dunakeszin, a Szent Mihály plébániatemplomban.
február 26. Az Alkotmánybíróság másodszor is megsemmisíti az egyházakról szóló törvény egyes passzusait. A határozat szerint sérti az alaptörvényt, hogy az egyházi státuszuktól megfosztott vallási közösségek nem kapnak hivatalos indoklást az elutasítások okairól, ráadásul nincs jogorvoslati lehetőségük. Az AB azt is kifogásolja, hogy „politikai alapon” az Országgyűlés dönt az egyházak elismeréséről.
február 28. Életének 98. évében meghal Regőczi István atya, a Kútvölgyi Szűz Mária engesztelő kápolna lelkésze, „Isten vándora”.
március 12. Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyéspüspök ökumenikus küldöttség élén látogatást tett a NATO központjában, Brüsszelben.
március 13. A konklávé Jorge Mario Bergoglio jezsuita bíborost, Buenos Aires-i érseket választja pápává, aki a Ferenc nevet veszi fel.
március 27. Ferenc pápa fogadta Angelo Amato szalézi érseket, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusát, és engedélyezi 63 új boldog dekrétumának kihirdetését. Közöttük van az is, amely elismeri Sándor István szalézi testvér vértanúságát.
április 10. Elkészült Bálint Sándor néprajztudós boldoggá avatási ügyében a positio – jelenti be Ruppert József posztulátor.
április 16. Az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből, ezt Brüsszelben is meg kellene érteni – figyelmeztet Orbán Viktor miniszterelnök Keresztény válasz az Európa előtt álló kihívásokra címmel tartott beszédében, a Katolikusok a közéletben elnevezésű bilbaói konferencián.
április 18.Egy hónappal Don Bosco Szent János ereklyéjének Veszprémbe érkezése előtt nyílik meg a magyarországi letelepedésének centenáriumát ünneplő szalézi rendtartományról szóló kiállítás a veszprémi Szaléziánumban.
április 21.Több tízezren vesznek részt Budapesten a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetén, köztük Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Cserháti Ferenc a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott Esztergom-budapesti segédpüspök is.
május 6.A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az akadémikusok zárt ülésén rendes taggá választja Erdő Péter kánonjogászt, bíboros, prímást, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érsekét.
június 13.Ünnepélyes keretek között felavatják Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát a főváros XII. kerületében a róla elnevezett téren.
június 26.Újraszabályozza a parlament az egyházként elismerés rendjét, miután négy hónappal korábban az Alkotmánybíróság (Ab) az egyházi törvény több rendelkezését is megsemmisítette. Az új szabályok szerint minden vallási közösség használhatja majd az egyház megnevezést.
július 5.Újból elfogadja a parlament az egyházügyi törvény módosítását. Az államfő kifogását figyelembe véve átírt törvény szerint minden vallási közösség használhatja majd az egyház megnevezést.
július 25-28.A riói Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóval párhuzamosan rendezik meg Pécsett a HungaRio fesztivált, amelyen 1700 fiatal vesz részt.
július 31.A litvániai evangelizáció 600. évfordulójának ünnepségére Ferenc pápa különleges küldötteként Litvániába utazik Erdő Péter bíboros, prímás.
augusztus 6.Az Országos Roma Önkormányzat a II. világháború roma áldozatairól emlékezik meg a budapesti Szent István-bazilikában.
szeptember 1.– A Debreceni-Nyíregyházi Egyházmegye átveszi a nyírbátori Báthory István Katolikus Gimnáziumot és Szakközépiskolát. Az intézményben 47 pedagógus 602 tanulóval kezdi meg az oktató-nevelő munkát. A tanévnyitó ünnepségén a református és görög katolikus felekezetek képviselői is részt vesznek.
– Kormányhivatali engedéllyel új, egyházi fenntartású iskola kezdheti meg működését Jászladányban is, a Kolping iskola tagintézményeként.
szeptember 4.„A Nyugat-magyarországi Egyetem díszpolgára” címmel tüntetik ki Pápai Lajos megyéspüspököt.
szeptember 8.Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa konferenciával emlékezik meg Robert Schumanról, az egységes Európa egyik megálmodójáról, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából a metzi székesegyházban. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke.
szeptember 11.Gyilkosság áldozata lesz Szarvas András, Cibakháza 73 éves, köztiszteletben álló, mindenki általs zeretett plébánosa.
szeptember 14.Kozma Imrét, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító és jelenlegi elnökét pappászentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából köszöntik a pesti ferences templomban.
szeptember 14-23.Ars Sacra Fesztivál a Magyar Nemzeti Múzeumban.
szeptember 20.Áder János látogatásra hívja meg Ferenc pápát.
szeptember 20-22.Magyarországon először rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat, amely szociális, gazdasági, vallási, etikai és kulturális kérdéseket egyaránt körbejár.
szeptember 24.A jog fogalmának alakulása és a kereszténység kölcsönhatása – ez a témája Erdő Péter bíboros akadémiai székfoglaló előadásának, amelyet Jog, kánonjog és kultúra egy új antropológiai helyzet küszöbén címmel tart meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában.
szeptember 26.A Váci Egyházmegye főpásztorát, Beer Miklóst választják az idén Nógrád megye díszpolgárává.
október 1. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) döntése alapján Neumayer Katalin nyugdíjba vonulása után Kuzmányi István lesz a Magyar Kurír új főszerkesztője.
október 8.A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében – ezzel a címmel Ferenc pápa meghirdeti a püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlését, amelyet a Vatikánban tartanak majd 2014. október 5-19. között. A Szentatya kinevezi Erdő Péter bíborost a rendkívüli közgyűlés főrelátorává.
október 9.A Családjogi Charta kiadásának 30. évfordulója alkalmából a PPKE Jog- és Államtudományi Kara és az MKPK Családbizottsága tudományos konferenciát rendez a PPKE dísztermében.
október 11-13.A Szuverén Máltai Lovagrend Budapesten tartja regionális ülését annak emlékére, hogy a rendet 900 évvel ezelőtt ismerte el II. Pascal pápa. A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége 85 éve, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig 25 éve alakult meg.
október 13.Hosszú évek után befejeződnek a felújítási munkálatok a Világörökség részét képező Budavári Nagyboldogasszony-templomban (Mátyás-templom). A megújult templomot ünnepi szentmise keretében áldja meg Erdő Péter bíboros, valamint felszenteli a templom új, szembemiséző oltárát.
október 14.A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely legféltettebb kincse, a Mária-szobor a budapesti Szent István bazilikába költözik a kegyhely felújításának idejére.
október 17.Életének 62. évében meghal Ferencz Éva, Magyar Örökség-díjjal kitüntetett énekművész, a népi, szakrális énekek neves előadója.
október 19.Budapesten a boldogok sorába iktatják Sándor István vértanú szalézi testvért.
október 21.Az államival azonos módon biztosítja a katolikus egyházi intézmények finanszírozását a Magyarország és az Apostoli Szentszék közötti korábbi megállapodás módosítása, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius ír alá Budapesten.
október 22.Ünnepélyes keretek között írják alá az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye hivatali épületében a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén létesítendő kápolna kialakításáról szóló együttműködési szerződést, melyet Bodnár Attila főigazgató és Erdő Péter bíboros lát el kézjegyével.
november 5.Dávid Katalin művészettörténész kapja a Magyar Művészeti Akadémia életműdíját, Csoóri Sándor író pedig a szervezet nagydíját veheti át az ebből az alkalomból tartandó ünnepségen.
november 6.A Rómába érkező kétszáz fős roma zarándoklat tagjai a szokásos szerdai kihallgatáson találkoznak Ferenc pápával. A zarándoklat lelki vezetői Székely János, Orosz Atanáz és Keresztes Szilárd püspökök.
november 8. Megkezdi működését a Szent Márton Zarándokiroda Szombathelyen, melynek székhelye a Martineum. Maurer Péter, a Martineum igazgatójának és a zarándokiroda vezetőjének bevezető gondolatai után indította útjára az iroda működését Veres András megyéspüspök.
november 10. - december 15.Elindította Jónak lenni jó elnevezésű jótékonysági kampányát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, amellyel 2013-ban a Katolikus Karitász munkáját támogatja. A gyűjtés során december közepéig csaknem 120 millió forint gyűlt össze.
november 17. A kalocsai Mészáros Gézáné kapja a Szent Erzsébet rózsája-díjat.
november 21. A keresztény egyházak öröksége és feladata XXI. században alcímmel a Milánói Ediktum 1700. évfordulója alkalmából konferenciát szervez az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a Magyar Katolikus Egyházzal, a Magyarországi Református Egyházzal, a Magyarországi Evangélikus Egyházzal és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsával közösen. A rendezvényen megemlékeznek a vallásszabadság egyik legjelentősebb, Európa későbbi történelmét, arculatát, kultúráját nagyban meghatározó dokumentumáról.
november 24.Krisztus Király vasárnapján Ferenc pápa hivatalosan lezárja a hit évét, amelyet még elődje, XVI. Benedek pápa hirdetett meg a II. Vatikáni Zsinat kezdetének 50. évfordulója alkalmából.
november 25.Ferenc pápa elfogadja Katona István lemondását az Egri Főegyházmegye segédpüspöki szolgálatáról, az Egyházi Törvénykönyv 411. kánonja és a 401. kánon 1. paragrafusa értelmében.
november 29.Magyarországon is megjelenik a Szentszék napilapja a L’Osservatore Romano az Új Ember hasábjain. Az új együttműködés december elsejével veszi kezdetét.
december 1. A Magyarországon működő szerzetesi konferenciák elnöksége a hazai szerzetesrendek ügyeinek intézésére közös irodát indít Budapesten, a Sapentia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Az iroda vezetésére Ulrik M. Monika nővért kérik fel.
december 2.Az Országgyűlés jóváhagyja Szentszék és Magyarország közötti megállapodás módosítását.
december 4. Neumayer Katalinnak, a Magyar Kurír nyugdíjba vonult főszerkesztőjének a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Comunicatione Christiana díjat adományoz. A díjjal a püspökök elismerésüket fejezik ki azért a munkáért, amelyet Neumayer Katalin csaknem két évtizeden keresztül hazánk katolikus hírszolgálatának vezetőjeként végzett.
december 8. Befejeződik az utolsó megrongálódott ház felújítása abból a mintegy száz épületből, amelynek helyreállítását a Katolikus Karitász vállalta a júniusi dunai árvizet követően.
december 12. Állandó emlékkiállítás nyílik MindszentyJózsef bíboros, hercegprímás szülőházában a Vas megyei Csehimindszenten A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József(1892-1975) címmel.
december 13. Karitász konyha nyílik a rászorulók számára Egerben, a Szvorényi úton. Az intézményt Ternyák Csaba érsek áldotta meg.
december 20. Palánki Ferenc segédpüspököt nevezte ki az Egri Főegyházmegye általános helynökévé Ternyák Csaba érsek.