Az MKPK körlevele Szent Erzsébet napjára

 

Kedves Testvérek!

A hétköznapi események nap mint nap szembesítenek mindannyiunkat azzal a kereszttel, amit családok milliói hordoznak a világon és a neve: szegénység. Olyan időket élünk, amikor nem csak Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe figyelmeztet bennünket a felebaráti szeretet jótékonykodó példájának a követésére. Egyházunk segélyszervezete a Katolikus Karitász – amely az Egyház nevében és az evangélium szellemében teszi a jót több mint 80 éve hazánkban – Árpád-házi Szent Erzsébet oltalma alatt áll. Az ő közbenjárását kéri az a közel tízezer önkéntes, akik több mint 800 plébánián segítenek a rászorulókon.

Sok országra, így hazánkra is érvényesek a Szentatya szavai: a gazdasági világválság sokakat sodort a munkanélküliség által a nélkülözésbe, a szegénységbe, a hajléktalanságba. Másokat azok a természeti katasztrófák tettek kiszolgáltatottá, amelyek idén sem kerültek el bennünket és nagy erőpróba elé állították nemzetünket. Természeti katasztrófák idején mindig elsőként van ott a Karitász a segítők között. Idén a tavaszi rendkívüli hideg időjárásnál, földrengésnél és a történelmi árvíznél is jelen voltak, jelenleg is tart még az árvíz sújtotta otthonok felújítása.

A Karitász munkája során kiemelten foglalkozik az idősekkel és betegekkel, a gyermekes családokkal, a hajléktalanokkal, a szenvedélybetegekkel, a testi-szellemi fogyatékkal élőkkel, a nemzeti kisebbségekkel, a menekültekkel és a bevándorlókkal.

-    Harmadik éve működik a Karitász Krízissegély programja, amellyel az egzisztenciálisan kritikus helyzetbe került családokat támogatják gyógyszerrel, élelmiszerrel, ruhával, bútorokkal, rezsi hozzájárulással, lakbérrel, fűtéssel, lakhatással.

-    A megszületendő életet támogatva inkubátorokat ajándékoztak kórházainknak, súlyos beteg gyerekeket támogattak, steril szobát építettek az otthoni felépüléshez.

-    Szegénysorban élő családok gyermekeinek ezreit táboroztatták a nyáron és több ezer családot segítettek iskolakezdési támogatással. Megváltozott munkaképességűeknek munkalehetőséget teremtettek saját intézményeinkben.

-    Országszerte nyolc központban segítik a szenvedélybetegeket és családjaikat a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálataikon keresztül, és felvilágosító-megelőző munkával vigyáznak fiataljainkra a kábítószerek csábításai közepette.

-    Fedél nélkül élő embertársainkat támogatják, étkeztetik, segítve őket visszatalálni a normális életbe. Önfenntartó programokat szerveznek: országszerte vetőmagokat adva a rászoruló családoknak.

Még sokáig folytathatnánk a felsorolását mindannak, amit az Egyház tesz a Katolikus Karitász által.
Ez a nagy kihívást jelentő munka azért valósulhatott meg, mert az elmúlt évben a templomi adománygyűjtések alkalmával híveink nagylelkűen támogatták a Karitász szolgálatát. Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva Egyházunk külön is háláját fejezi ki a Katolikus Karitász minden munkatársának, önkéntesének és támogatójának. Ha valaki önkéntesként szeretne kapcsolódni ebbe a nemes munkába, a plébániákon érdeklődhet a helyi lehetőségekről.

Ismét bizalommal kérjük híveinket, hogy november 24-én, vasárnap perselyadományaikkal is segítsék Egyházunk karitatív szolgálatát és munkáját. Ezekből az adományokból tudjuk segélyszervezetünk által támogatni a rászoruló magyar családokat.

Az idei esztendőben advent 3. vasárnapján, december 15-én „Jónak lenni jó” mottóval a közmédia egész napos adománygyűjtéssel támogatja a Karitász rászorulók megsegítéséért végzett munkáját. Kérjük, hogy minél többen csatlakozzanak a jótékonysági naphoz.

A köszönet és hála szavai mellett, a Szentatya szavai kísérjék jótetteinket és adományainkat, amelyeket a rászorulók megsegítésére ajánlunk fel: „Assisi szent Ferenc nevében ezt mondom: nem tudok adni nektek sem aranyat, sem ezüstöt, de tudok adni valamit, ami ezeknél sokkal értékesebb, Jézus evangéliumát… Az evangéliummal a szívetekben és kezetekben legyetek a hit tanúi. Vigyétek el Krisztust az otthonokba, hirdessétek őt társaitoknak, fogadjátok be és szolgáljátok a szegényekben. Legyetek az élet, a béke és a remény hírnökei.” (Ferenc pápa az umbriai fiataloknak, 2013. október 4.)

Budapest, 2013. Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia