2001

január 2. Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök közleményben kéri a magyarországi híveket, csatlakozzanak ők is II. János Pál pápa kéréséhez, hogy az Európai Unió Chartájának preambulumában szerepeljen a földrész keresztény gyökereire való utalás.
január 5.Paskai László bíboros és az MKPK tagjai a jubileumi szentév magyarországi lezárásaként szentmisét mutatnak be a Szent István-bazilikában.
január 17. A Vatikánba látogat Semjén Zsolt, egyházi ügyekért felelős helyettes államtitkár, aki találkozik a vatikáni államtitkárság vezetőivel és részt vesz az általános pápai kihallgatáson is.
január 26. Megkezdődik a magyar főpásztorok ad limina látogatása.
január 30.II. János Pál az ad limina látogatáson tartózkodó 23 magyar főpásztorral együtt szentmisét mutat be magánkápolnájában. A Szentatya a millenniumi és jubileumi esztendő lezárásaként üzenetet intéz a magyar egyházi vezetőkhöz.
február 4.Nyugalomba vonul Frank Miklós, a Magyar Karitász országos igazgatója. Utódja Nagy Károly pápai káplán.
február 19. Szegeden megalakul a Keresztény Munkásifjú Mozgalom, az alapítótagok között van Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök is.
április 3. Kondás Sándor paróchus vezetésével Görög Katolikus Médiaműhely jön létre Nyíregyházán, amelynek feladata a pontos, tárgyilagos és sokoldalú tájékoztatás.
április 17. Az Országgyűlés elutasítja a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény egyházalapításra vonatkozó módosításait annak ellenére, hogy Harrach Péter családügyi miniszter az MKDSZ nevében a szavazás napján 165 ezer aláírást ad át Áder János házelnöknek.
április 19. „Istennek, hazának, tudománynak” címmel rendeznek konferenciát a Parlamentben az egyházi és felekezeti oktatás elmúlt tíz évéről.
április 21.A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen díszdoktorrá avatják I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát.
április 23.„Globalizáció és európai társadalom” címmel rendez a Katolikus Egyetemek Európai Szövetsége konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán arról, hogyan járulhatnak hozzá a társadalomban a katolikus egyetemek az etikus álláspont kialakításához.
április 28.„Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolata 1920-2000 között” címmel jelenik meg tudományos igényű monográfia a Szent István Társulat és a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség gondozásában.
május 4.A kelenföldi Szent Gellért-plébánián felavatják Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész II. Szilveszterről készült szobrát, amely az első hazai szobor a Szent Istvánnak koronát küldő pápáról.
május 7.„A történelem néma tanúi: Boldog Gizellától a magyar határ megnyitásáig” címmel nyílik kiállítás Passauban, amely a bajor–magyar kapcsolatokat mutatja be a középkortól a rendszerváltozásig.
május 10-11.Az egyházak jogi státusának európai szabályozásáról, az egyházak identitásalakító szerepéről és az EU jövendő emberképéről rendez konferenciát az OCIPE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Budapesten.
május 17-19.A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia „Neveléssel a boldogabb családokért” címmel rendez konferenciát Budapesten a Bara Hotelben. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.
május 25.A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Tömegtájékoztatási Világnap alkalmából meghirdeti a Szalézi Szent Ferencről elnevezett sajtóösztöndíjat.
június 5.Ünnepélyes keretek között adja át az ELTE BTK B épületének kulcsait Pálinkás József oktatási államtitkár Kállay Emil piarista tartományfőnöknek. Az épületet a Rákosi-féle kommunista hatalom 1953-ban vette el a piarista rendtől.
június 25.Közoktatási megállapodásra kerül sor az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Budavári önkormányzat között: utóbbi vállalja, hogy a Szent Gellért Katolikus Gimnáziumban és a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban tanuló diákok esetében gyermekenként húszezer forint támogatást biztosít.
június 27.II. János Pál pápa Lvovban boldoggá avatja Mikola Csarneckijt és 24 vértanútársát,köztük Romzsa Tódor kárpátaljai görög katolikus püspököt.
június 28.Katolikus, református és evangélikus lelkipásztorok „Az egyház és a vidék” címmel tartanak konferenciát a Parlament felsőházi termében. A résztvevők az 5000 fős lélekszám alatti kis településekről érkeznek.
július 3.„Alkohol és drog: van kiút! – Mi a katolikus egyház feladata?” címmel tartanak konferenciát minisztériumok, egyházmegyék, katolikus segélycsoportok részvételével Pannonhalmán.
július 9.A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa nyilatkozatban fejezi ki egyetértését mindazokkal, akik megütköztek az egyneműek kapcsolatát propagáló demonstráción.
augusztus 15.A magyar millennium egyik záróakkordjaként Nagyboldogasszony napjára Esztergomba szállítják a Szent Koronát.
augusztus 16.A magyar állam ünnepélyes keretek között a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába adja a budapesti Szent István-bazilikát. Korábban sohasem volt egyházi tulajdon a fővárosi társszékesegyház.
augusztus 20.Megkezdődik a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye alapításának ezredik évfordulójára rendezett jubileumi év.
szeptember
2-7.
Több mint kétszázan vesznek részt az Egyházjogi Világkonferencián, amelynek házigazdája a Pázmány Péter Tudományegyetem Kánonjogi Posztgraudális Intézete.
szeptember 10.Magyar kezdeményezésre megbeszélést folytat a magyar és a szlovák katolikus püspöki konferencia állandó tanácsa a szlovákiai Badinban.
szeptember 25.Fából faragott középkori szobrokat zsákmányolnak ismeretlen betörők hajnalban a bélapátfalvi apátsági templomban. Szakértők szerint a műalkotások értéke felbecsülhetetlen.
október 5.Kolozsvárott díszdoktorrá avatják Erdő Péter püspököt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorát.
október 9.„A kereszténység ezer éve Magyarországon” címmel rendeznek kiállítást a Vatikáni Múzeumban a Szentszék és Magyarország ezeréves kapcsolatairól. Az esemény alkalmából II. János Pál pápa fogadja Mádl Ferenc államfőt.
október 18-21.Az Európai Keresztény Rádiók Konferenciája Budapesten tartja összejövetelét.
november 3.Piliscsabán ismeretlen tettesek a kálvária 14 stációjából tizenkettőnek ellopják a domborművét, feldöntik és összetörik a kápolna oltárát, megrongálják a kápolnarácsozatot, a tetőhéjazatot elhordják, a Krisztus-testet összetörik.
november 9.Apor Vilmos győri püspök boldoggá avatása után négy évvel felavatják a vértanúhalált halt főpásztor domborművét, Lebó Ferenc alkotását a Szent Péter-bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya-kápolnában.
november 15.„Jót tenni jó” mottóval folytatja kommunikációs programját a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.
november 26.Hosszan tartó, súlyos betegség után 77 éves korában meghal Kada Lajos érsek, apostoli nuncius.
december 3.A katolikus, református és evangélikus egyház tagjai aláírják az ökumenikus esketési szertartások rendjét.
december 14.A Magyar Katolikus Egyház csatlakozik II. János Pál pápa felhívásához, hogy tartsanak békeimanapot a szeptember 11-i, New Yorkot érő terrortámadás áldozataiért. A püspöki kar tagjai a magyarországi menekülttáborokba is ellátogatnak.
december 16.Seregély István egri érsek, az MKPK elnöke felavatja a PPKE Stephaneum nevű épületét, Makovecz Imre alkotását Piliscsabán.
december 22.Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje karácsony előtt levelet küld a katolikus, a református és az evangélikus egyházak vezetőinek. A levél fogadtatása vegyesnek bizonyul.
december 28.– 2002. január 2.Budapesten rendezik a 24. Taizéi találkozót.