Erdő Péter bíboros a következő püspöki szinódus főrelátora

A következő püspöki szinódust 2014. október 5. és 19. között tartják a Vatikánban. Témája A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében lesz.

A főrelátor tisztsége a szinódus főtémájának felvezetése.

A Szentatya Bruno Forte, Chieti-Vasto érsekét a szinódus különleges titkárává nevezte ki.

Erdő Péter bíboros a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának elmondta, hogy a kinevezés elsősorban sok munkát jelent: az előkészítő anyagokból össze kell állítani egy olyan okmányt, amelynek az ismertetésével kezdődnek a szinódus megbeszélései, tehát alapul szolgál a szinódusi hozzászólások számára.

A Ferenc pápa által jövő év októberére összehívott szinódus témájával kapcsolatban a bíboros elmondta: a kihívások elsősorban magával a családdal szemben jelentkeznek, és itt a mai életnek a valóságát, a társadalomban látható különböző jelenségeket kell szemelőtt tartani. Ugyanakkor fontos a kiindulásnál világosan látnunk és saját magunkban tudatosítani Krisztus tanítását a házasságról és a családról, és ennek alapján az egyházi tanítóhivatal legfontosabb megnyilatkozásait. „Hiszen amikor lelkipásztori megoldásokat keresünk, akkor nem pusztán a hétköznapi ember megítélésére vagy logikájára kell hagyatkoznunk, hanem hitünk logikájára és Krisztus tanítására.”

A magyar Egyház előtt is feladatként álló előkészítő munkák kapcsán Erdő Péter elmondta: a püspöki karok hamarosan megkapják a szinódusi tematikát tartalmazó előzetes okmányt. Az előkészítő munkák határideje szűk lesz.

Hozzátette, hogy a püspökök a saját egyházmegyéjükből vett tapasztalatok alapján tudnak válaszolni a kérdésekre, országonként rendelkezésre állnak a civil társadalom vélekedésének, illetve a tényleges népmozgásoknak a statisztikái. Tanulmányozni kell továbbá a fennálló jogszabályokat is, amelyeket az állam a család és a házasság kérdésében kialakított. „Ezeknek a hátterében zajlik a munkánk, hiszen az új evangelizáció az embert ott szólítja meg, ahol él, olyan körülmények közt, amilyenben él – ami nem azt jelenti, hogy minden körülményt egyaránt jónak tekintünk” – zárta le a beszélgetést Erdő Péter bíboros.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír