Országos katolikus kórustalálkozó Budapesten

A Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia évről évre megrendezi a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. 2013-ban október 7. és 13. között kerül megrendezésre a rendezvénysorozat. Kiállítások, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetés és más kulturális rendezvények várják az érdeklődőket országszerte.

Az október 19-i kórustalálkozón kétezer kórustag vesz részt, közülük tizennégy énekkar mintegy hatszáz tagja színpadra is áll, a kétrészes koncerten az egyházzenei irodalom ismert és kevéssé ismert alkotásai csendülnek fel kórusonként, illetve összkari megszólalásban. Megszólalnak a székesegyházak énekkarai, valamint a nagyobb városok és kisebb egyházközségek kórusai. Az esemény főszervezője Veres András szombathelyi megyéspüspök, a zenei főszervezők: Beer Miklós váci püspök, az Országos Magyar Cecília Egyesület elnöke, Bubnó Tamás, Sapszon Ferenc, Tardy László karnagyok és Varga László karnagy, az OMCE központi igazgatója.

Az elhangzó kórusművek felölelik a zenetörténeti korszakokat a gregoriántól napjainkig. Különlegesség Tóth József karnagy Boldogasszony éneke, amelyet kórus és nép együttes megszólalására komponált. Daróci Bárdos Tamás Ünnepi kánonja ugyancsak nagyhatású kompozíció. A találkozó záróéneke, Varga László karnagy-zeneigazgató Millenniumi himnusza, melyet Rómában, a Szent Péter-bazilikában ezrek énekeltek a magyar nemzeti zarándoklaton. Ennek befejező szavaival zárul a kórustalálkozó: „Tartsd meg, Isten, magyar néped: Mária országát!”

„Egyházi kultúránknak talán a legtöbbekhez elérő, legtöbbeket aktívan is bevonó része az egyházzene. Emiatt is igen fontos, hogy becsüljük, őrizzük, csiszoljuk. A míves egyházzene azért is bír különös értékkel, mert az egyházi szertartásokba beépülve segíti az Istennel való találkozás elmélyítését, de a liturgián kívül, önállóan is megállja helyét, felkeltve hívő és akár nem hívő szomját, hogy elinduljon az élő víz forrásához” – írja Erdő Péter bíboros, az esemény fővédnöke a kórustalálkozóra kiadott füzetben található köszöntőjében. Ez a katolikus kórustalálkozó különleges a maga nemében, hiszen első alkalommal rendezik meg nem templomi körülmények között. A szervezők ezzel is szeretnék megmutatni, hogy az egyházzenének a templom falain kívül is létjogosultsága van a magyar kulturális életben.

MKPK Sajtószolgálat