Elkezdődött a Katolikus Társadalmi Napok rendezvénysorozata

Veres András szombathelyi megyéspüspök mint az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket. Figyelmeztetett Jézus parancsára: arról tudják meg, hogy a tanítványai vagyunk, ha szeretettel vagyunk egymás iránt. Buzdított mindenkit, hogy merjünk a szeretet hírnökei és gyakorlói lenni.

Köszöntőjében Erdő Péter arról beszélt, hogy katolikus és társadalmi is a rendezvény, mert „Krisztus jó hírének és a belőle fakadó egyházi tanításnak az alapján, elsősorban a közösségi életre, a társadalom életére, benne a gazdasági, szociális, kommunikációs, kulturális kérdésekre" keresi a választ. A rendezvény nevében napokról van szó – fogalmazott a bíboros. Figyelmeztetett arra is, hogy a jelen időben segítünk, a cselekvésnek mindig konkrét történelmi körülményei vannak.

Felidézte az időszerű feladatokat: a demográfiai kérdést, a technikai civilizáció okozta zavarodottságot, a feldolgozhatatlanul bő információáradatot, ami azért különösen nagy probléma, mert ha sok információ között csak kis részleteket látunk, és nem érzékeljük az egészet, akkor elveszítjük a felelősség érzését. Félünk az emberi kapcsolatokról, az elköteleződéstől, pedig – Babitsot idézve – nem jó „vak dióként magunkba zárva lenni”. Isten arcának tükrében értjük meg életünk végső értelmét, ha hozzá tartozunk, akkor tudunk nagylelkűek lenni – mondta Erdő Péter.

Beszédét a főpásztor azzal az örömteli bejelentéssel zárta, hogy Ferenc pápa aznap elfogadta Áder János köztársasági elnök meghívását és ígéretet tett, hogy 2016-ban Magyarországra látogat.

Alberto Bottari de Castello pápai nuncius bátorítóan arról beszélt, hogy az egész Egyház számára fontos ez a rendezvény, melyhez hasonlót más országokban is szerveznek – Olaszországban már negyvenéves hagyománya van.

Tarlós István főpolgármester képviseletében Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntötte a részvevőket. Mádl Dalma XVI. Benedeket idézte, aki hangsúlyozta: a karitász az Egyház szíve.

A köszöntők után a jelenlévők a marosszéki Kodály Zoltán gyermekkórus csillogó szemű, csengő hangú gyermekeinek énekében gyönyörködhettek. Az ő dalaik fogták közre Böjte Csaba lelkesítő szavait. Csaba testvér Jézus követésére buzdított: ő az indulatok, a nagy egymásnak feszülések közepette is mindig nyugtatja az embert: ne féljetek, bízzatok, én veletek vagyok, legyőzzük a gonoszt. Arról elmélkedett, hogy a történelem során a nagy emberek, akikről később utcákat és műemlékeket neveztek el, mindig azok voltak, akik képesek voltak integrálni, befogadni. Említette Szent László királyt, az Erdélyt tündérkertté formáló Bethlen Gábort, a kiegyezést. Fontos tudatosan törekedni arra, hogy kiegyezzünk, békét teremtsünk – szólt a tanítása.

A megnyitót követően az érdeklődők előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket hallgathattak a sátraknál, és szőhették a barátság, az együttműködés szálait a jelenlévő számtalan szervezet, szerzetesrend, mozgalom, segítő intézmény megismerésével.

Magyar Kurír