A CCEE és a KEK együtt a békéért Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnökének és az Európai Egyházak Konferenciája elnökének nyilatkozata


Szembesülve a szenvedéssel, a pusztítással és a halálesetekkel, amelyeket a nemes szír népnek már hosszú ideje el kell viselnie, megerősítjük, hogy nemet mondunk a háborúra.

E pillanatban különösen sokat gondolunk minden keresztény hívőre és családjaikra, akik a szíriai konfliktusban különösen érintettek, vagy öldöklés áldozatai lettek vagy a tömeges kivándorlás részesei, amely azzal a kockázattal jár, hogy a kereszténység több mint ezer éves jelenléte megszűnik ebben a térségben.

Tudatában vagyunk annak, hogy az igazi béke csak Istentől származhat. Őrá kell bíznunk az emberek meggyötört szívét, kérve belső békénket és a konfliktusban érintettek békéjét is.

Arra hívjuk valamennyi európai egyház híveit, hogy csatlakozzanak hozzánk és a nemzetközi közösséghez a Szíria békéjéért való böjt- és imanapon, amelyet szeptember 7-ére hirdetett meg Ferenc pápa.

Minden nemzetet, különösen a Szentpéterváron a G20-csúcstalálkozón összegyűlteket, – Justin Welby canterburyi érsekkel, Ferenc pápával és egyházaink más vezetőivel együtt – szeretnénk emlékeztetni arra, hogy részesítsék előnyben a párbeszéd útját a fegyverekével szemben.

Mindenkit arra buzdítunk, tekintsen Istenre, hogy így rálépjen arra az útra, amely véget vet minden ellenségességnek, letéve a fegyvereket és megnyitva a béketárgyalások, a párbeszéd, a kiengesztelődés és a béke útját. Soha nincs túl késő közös jövőt építeni. Ezt a hőn óhajtott békét csak együtt lehet elérni, sohasem az egymással szembeni hatalommal való visszaéléssel.

Biztosak vagyunk abban, hogy Isten segítségével a józan értelem felül tud kerekedni és el tud vezetni az igazságban, igazságosságban, szeretetben, szabadságban és minden kisebbség, különösen az országban élő keresztények tiszteletében történő, békés egymás mellett élésre.

Erdő Péter bíboros                                           + Christopher Hill
esztergom-budapesti érsek                              guilfordi püspök
a CCEE elnöke                                                a KEK elnöke