Befejeződött a püspöki konferencia nyári ülése

A Duna áradása miatt Egyházunk segélyszervezete, a Katolikus Karitász országszerte mozgósította önkénteseit, hogy segítsék a védekezést és a mentési munkálatokat. Országos központunk katasztrófa különítménye Győr-Moson-Sopron megyében a Szigetközben alakított ki koordinációs központot, és a helyszínről irányítja a szükséges munkálatokat. Vámosszabadiban a plébánia épületében folyamatosan kiemelt figyelemmel kísérik a Győrújfalu – Dunaszentpál közötti szakasz és a környező települések helyzetét. A térségben komoly védekezésre van szükség, önkénteseink 4 órás váltott műszakokban dolgoznak egész nap.
A Váci Egyházmegyei Karitász önkéntesei meleg ebédet és szendvicseket hordanak a gátakon dolgozóknak. Esztergomban a kitelepített családoknak tartósélelmiszer-csomagokat állítanak össze a Karitász munkatársai. Egyházunk a veszélyhelyzettel kapcsolatos további sokrétű szolgálatáról bővebben a mellékelt sajtóanyagban ad tájékoztatást.

A püspökök áttekintették a következő tanévtől bevezetésre kerülő hit- és erkölcstan tantárgy megszervezésével kapcsolatos helyzetet. Megállapították, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő információ a finanszírozással kapcsolatban és a hittan tankönyvek beszerzése körül is tisztázatlanok a körülmények.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága vezetőinek mandátuma hamarosan lejár, így a püspökök testülete döntött arról, hogy újabb öt évre meghosszabbítja Mohos Gábor titkári, valamint Héray András FSO irodaigazgatói kinevezését.

Egyházunk hagyományosan gazdag tapasztalatokkal rendelkezik az önkéntes karitatív tevékenység szervezésében. A köznevelési törvénynek megfelelően az érettségi előtt kötelezően elvégzendő 50 órányi közösségi szolgálat bevezetése kapcsán folyamatban van azoknak az egyházi intézményeknek a kijelölése, amelyek lehetőséget biztosítanak majd a fiataloknak, hogy teljesítsék ezt az előírást. Ezekről a lehetőségekről az iskolákat értesíteni fogjuk.

Közeledik a Rio de Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozó, illetve a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő HungaRio. Július 24. és 28. között Pécsre várjuk mindazokat, akik szeretnének csatlakozni a riói találkozó közösségéhez. Június 15-e a találkozóra való kedvezményes jelentkezés határideje. A találkozó honlapján folyamatosan frissülnek az információk, hírek, tudnivalók és a lelki előkészületet is segítő anyagok: www.hungario2013.hu.

 
Magyar nyelven is megjelent a YouCat. Az elsősorban a 15-25 év közötti fiatalok számára összeállított, de más korosztályok számára is hasznos kiadvány a Boldog II. János Pál pápa által 1992-ben kihirdetett, a Katolikus Egyház Katekizmusa anyagát dolgozza fel a célkorosztálynak megfelelő formában. Az elsőként németül megjelent kiadvány a legismertebb és leggyakoribb módon, kérdés-felelet formájában oktató katekizmus, amely foglalkozik a mai élettel kapcsolatos eszközök – pl. internet, facebook stb. – lehetőségeivel is. A YouCat a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven.

A helyi püspöki konferenciák által Európa egyes országaiban a 20. század eleje óta hagyományosan megrendezett társadalmi hetek rendezvényeinek mintájára, hazánkban először idén szeptember 20. és 22. között Budapesten kerül megrendezésre a Katolikus Társadalmi Napok programsorozat. A püspöki konferencia Caritas in Veritate bizottsága által szervezett rendezvény középpontjában a Katolikus Egyház társadalmi tanítása áll. A programsorozat fő céljai közé tartozik a társadalom érdekében dolgozó katolikus intézmények, civil szervezetek bemutatása, valamint minél átfogóbb képet adni a Magyar Katolikus Egyház hasonló jellegű kezdeményezéseiről és az általuk végzett munkáról.

Október 7. és 13. között ismét megrendezésre kerül a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozat. Ehhez kapcsolódóan Püspöki Konferenciánk országos katolikus kórustalálkozót szervez október 19-én a Budapesti Kongresszusi Központban. A találkozón egyházmegyei kórusok vesznek részt és adnak átfogó képet a katolikus egyház zenei életéről.

A 2014-es esztendő magyar holokauszt emlékév lesz a tragikus események 70. évfordulóján megemlékezve az áldozatokról és emléket állítva azoknak is, akik életüket kockáztatva, sőt feláldozva segítették az üldözötteket.
A megemlékezéseket kormányzati szinten koordináló Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottság kezdeményezéseihez csatlakozva a Püspöki Konferencia döntött arról, hogy a II. Vatikáni Zsinat Nostra Aetate kezdetű a kereszténység és a zsidóság kapcsolatáról is szóló dokumentumáról tudományos konferenciát szervez előreláthatólag 2014. május 26-án. Ezen túlmenően iskoláink is részt vesznek mindazokban a programokban, amelyek az emlékév során az állami iskolákban meghirdetésre kerülnek.

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció április 10-én jóváhagyta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kérését, miszerint Vízkereszt ünnepét jövő évtől ismét január 6-án tartjuk, illetve Mindenszentek ünnepe, amely eddig tanácsolt ünnep volt, ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé.