Sándor István szalézi vértanú boldoggá avatása

A kihirdetést pillanatában, a szentmise Kyrie része után leleplezik le Sándor István nyolcszor öt méteres nagyságú arcképét.

Mivel Sándor István földi maradványainak holléte jelenleg ismeretlen, ereklye helyett a szüleinek írt levelei és házassági évfordulójukra készített grafikai munka lesz az, amit oltárra emelnek ekkor. Ezt Jean Paul Muller luxemburgi szalézi testvér, a rend ökonómusa helyezi el az oltáron. A szentmise könyörgéseit Sándor István életének fő mozzanataiból állítják össze. A boldoggá avatás énekkara a 2002-ben elhunyt legendás szalézi, Dauner János vezette kétszáz fős énekkar lesz.

A százesztendős, a magyarországi letelepedését ünneplő szalézi rendtartomány számára az ünnepet tovább emeli Páscual Chávez rendfőnök magyarországi látogatása. A rendfőnök részt vesz és katekézist tart a boldoggá avatást követő, fiataloknak szóló eseményen a Körcsarnokban.

Az emlékezés október 19. után is folytatódik. Újpesten egy újonnan létesített játszóteret Sándor Istvánról neveznek el. Szolnokon körút kapja meg a Boldog Sándor István nevet, és emléktáblát avatnak a vértanú egykori iskolájának falán, továbbá színdarabbal is tiszteleg Szolnok stúdiószínháza a vértanú emléke előtt. Több városban, valamint a köztévében is levetítik Dér András Isten Szolgája, Sándor István című filmjét.

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír