Emléktáblát avattak Budapesten II. János Pál pápa tiszteletére


A magyar és angol nyelvű tábla II. János Pál pápa (1920–2005) magyarországi látogatásáról, illetve a Hősök terén 1991-ben általa celebrált szentmiséről emlékezik meg. A pápa címerének vésetét is tartalmazó mészkő tábla a Szépművészeti Múzeum előtti zöldfelületre került. A tábla elhelyezésének pénzügyi fedezetét a Fővárosi Önkormányzat biztosította, a beruházói feladatokat a BTM Budapest Galéria látta el.

„Ha Szent István király idejében a magyarság belépett a keresztény Európa nagy családjába, 1991-ben az ország visszatért az európai népek eleven közösségébe” – fogalmazott Erdő Péter bíboros az ünnepi eseményen.

Hozzátette: a sok nehézség, kudarc, gazdasági, társadalmi bizonytalanság, a születések további csökkenése, a képzett emberek és a fiatalok jelentős elvándorlása az új idők gondjait fejezik ki. „De ahogyan nem hagyta el népünket az isteni gondviselés más nehéz időkben, úgy bízhatunk benne, hogy nem maradunk magunkra napjainkban sem, hanem Istenben bízva és az ő kegyelmével nézünk szembe az új idők embert próbáló kihívásaival.”

Boldog II. János Pál pápa 1991. augusztus 20-án a Hősök terén mondott szentmiséjében köszöntötte Magyarország állami vezetőit és az egybegyűlt vendégeket, és megjegyezte: „István király ezt az országot őseinknek és a magyarok minden nemzedékének építette”. A pápa Szent István királyra vonatkoztatta Krisztus szavait a bölcs emberről, aki sziklára építette házát. Ez a szikla maga Krisztus és az ő evangéliumának igazsága, amire Szent István alapozott, s ezért kell ma is hálát adni Istennek – emelte ki beszédében Erdő Péter bíboros.

Tarlós István főpolgármester arra emlékeztetett: a főváros önkormányzata a Szent István Alapítvány kezdeményezésére állíttatta az emléktáblát. „Amikor még érintetlenül állt a magyarországi laktanyákban a megszálló szovjet hadsereg fegyverarzenálja, (...) a Hősök terén, az 1956-os forradalom mártírjainak temetésén, egy fiatalember, Orbán Viktor, ma Magyarország miniszterelnöke, a világot megdöbbentve, arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy ha lesz elég merszünk, akkor elérhetjük a szabadságot” – emlékeztetett Tarlós István.

Budapest főpolgármestere rámutatott: alig több mint két esztendővel ezután és rövid két hónappal a megszállók távozását követően II. János Pál pápa ugyancsak a Hősök terén tartott szentmiséjében, éppen ennek a frissen kivívott szabadságnak a megőrzésére hívott fel. 1989-ben még csak remélte a társadalom, hogy ennyire közel van a szabadság, 1991-ben Szent István napján pedig azt sem tudhatták még, „hogy mennyi megpróbáltatás árán, régi és új nehézségek leküzdésével kell őriznünk szabadságunkat” – tette hozzá Tarlós István. Megemlítette, hogy már neveztek el teret a fővárosban II. János Pál pápáról. „Öröm számunka, hogy Budapest egyik kerületében szobra is áll.”

Az eseményen részt vett Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius; Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye; Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP), a XIV. kerület polgármestere; Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Zsigmond Attila, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Budapest Galéria igazgatója.

MTI/Magyar Kurír