Erdő Péter a pápa különleges küldötteként Litvániába utazott

Az esztergom-budapesti érsek a MTI-nek elmondta, hogy Litvániában hatszáz éve fejeződött be a keresztény hitre térés folyama. Az évforduló alkalmából a balti országban nagy nemzeti megemlékezésre készülnek, ünnepel a katolikus egyház, de ünnepel az egész ország is.

Erdő Péter elmondta, hogy a "nagy döntés" akkor született, amikor Jagelló litván nagyfejedelem feleségül vette Nagy Lajos magyar király leányát, Hedviget. Ezzel kezdődött a litván nép betagozódása az európai keresztény népek közösségébe. Kialakult a litván-lengyel együttműködés, amely fényes évszázadokat eredményezett a két nép történelmében.

Jagelló döntése nem tette egyik napról a másikra kereszténnyé a népet, ahhoz még évtizedekre volt szükség. A folyamathoz hozzájárult a grünwaldi csata 1410. július 15-én, amikor lengyel-litván erők legyőzték a Német Lovagrendet. Ettől kezdve a keresztényi hit hirdetésének nem volt olyan politikai akadálya, ami fenyegethette volna a litvánok függetlenségét, önállóságát. A keresztény hitre térés lezárulása megerősítette a litván önállóságot, kultúrát - mondta a bíboros.

Jagelló nagyfejedelem megkeresztelkedéséről 1987-ben megemlékezett II. János Pál pápa is, mint mondta, ezzel fejeződött be az első nagy történelmi hullámában Európa krisztinizációja (keresztény hitre térése).

Erdő Péter az évforduló kapcsán hangsúlyozta, "itt az ideje, hogy elgondolkozzunk, mit jelentenek ma a keresztényi értékek Európa számára, mit tehetünk azért, hogy életünk emberibbé, keresztényibbé, testvériesebbé váljon".

Litvániában az augusztus 2-4. közötti ünnepi szertartásokkal egyidejűleg Telsiai városban eucharisztikus kongresszust tartanak.

MTI/Magyar Kurír