A vallásszabadság ma - konferenciát tartanak Isztambulban a Milánói Ediktum évfordulóján

1700 év távlatából, a kontinens fejlődése szempontjából oly jelentős császári rendelkezés emlékére a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa ( CCEE )közreműködésével tanulmányi konferenciát szervez Isztambulban a vallásszabadság témakörében május 17-18-án.   

Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka meghívására az európai katolikus és ortodox egyházakat képviselő két küldöttség találkozik Isztambulban. A vallásszabadság történelmi, jogi és politikai szempontjait tanulmányozó konferencia helyszíne a Beºiktaº városnegyedben található Conrad Hotel lesz.  

A találkozót Bartolomaiosz pátriárka nyitja meg május 17-én, majd felszólal Emmanuel franciaországi metropolita és Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke. A továbbiakban a résztvevők szakértők segítségével három szempontból vizsgálják majd a vallásszabadság témáját: a vallásszabadság a vallási közösségek szempontjából (zsidó, muzulmán, ortodox és katolikus felszólalásokkal); a vallásszabadság valós helyzete a világban; illetve a vallás, a politika és a társadalom kapcsolata. A találkozó végén, május 18-án a résztvevők meglátogatják Nagy Konstantin halálának emlékhelyét.   

Emmanuel franciaországi metropolita rámutatott: „Még ma, 1700 évvel a Milánói Ediktum után is keresztények halnak meg a világon azért, mert ragaszkodnak Krisztushoz, miközben Európában növekszik a keresztényekkel szembeni intolerancia és diszkrimináció. Ezért tartottuk időszerűnek, hogy egy olyan szemináriummal emlékezzünk meg az európai történelem e fontos rendeletéről, melynek keretében megvizsgálhatjuk a vallásszabadságot Európában és a világon, tudva, hogy a kereszténység ajándék azon társadalmak számára, amelyek befogadták. Az utóbbi években az ökumenikus patriarchátus a többi ortodox egyházakkal együtt különösképpen törekszik a Katolikus Egyházzal való egységre és együttműködésre, elsősorban Európában a CCEE révén, hogy közösen tegyünk tanúságot az evangéliumról és őrizzük a vallásszabadságot kontinensünkön és a világban. Oly sok keresztény hívő szenved vértanúságot, főleg az utóbbi időben; ez nagy kihívás számunkra. Ez a szeminárium szeretne jele lenni annak, hogy közel vagyunk egymáshoz és közösen törekszünk arra, hogy a keresztények mindenütt szabadon élhessenek és tehessenek tanúságot a hitükről.”