Sajtótájékoztatót tartott a CCEE

A pápai audiencián az elnökség tájékoztatta a Szentatyát a CCEE munkájáról. Erdő Péter bíboros a Vatikáni Rádiónak elmondta: a pápával való találkozás csodálatos volt, a Szentatya nagyon kedves fogadtatásban részesítette a CCEE elnökségét és nagy érdeklődést mutatott a tanács tevékenysége iránt. Erdő Péter a CCEE elnökeként egy Szűz Mária-ikont adott ajándékba a pápának Európa védőszentjeinek ábrázolásával.

A CCEE elnöksége a pápai audienciát követően sajtótájékoztatót tartott a Vatikáni Rádió Marconi-termében. A sajtótájékoztatón a következő témákról szólt a CCEE elnöksége, Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke, és az alelnökök, Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, az olasz püspöki kar elnöke és Jozef Michalik, Przemysl érseke, a lengyel püspöki kar elnöke.

Ismertették annak a konferenciának a programját, amelyet Isztambulban rendez meg május 16-18-ig az Ökumenikus Patriarchátus a CCEE közreműködésével a milánói ediktum 1700 éves évfordulója alkalmából.

Beszámoltak az európai keresztények elleni diszkrimináció és intolerancia megfigyelő központ tevékenységéről. Felhívást intéztek a Szíriában elrabolt és még mindig fogva tartott két ortodox metropolita kiszabadítására.

A CCEE következő plenáris ülését október 3-a és 6-a között Pozsonyban tartja a következő témáról: Isten és az állam. Laicitás és laicizmus. A találkozón részt vesznek az európai püspöki konferenciák elnökei, az európai intézményeknél működő szentszéki képviselők, valamint az Európai Unió Püspöki Bizottságának küldöttei.

Október 17-e és 20-a között ugyancsak Szlovákiában, Kassán kerül sor az európai keleti rítusú katolikus püspökök találkozójára, amelyen megemlékeznek Szent Cirill és Metód missziós tevékenységéről, amelyet 1500 évvel ezelőtt folytattak a térségben.

A CCEE támogatja az „Egy közülünk” európai életvédő hadjáratot, amelynek célja, hogy egymillió aláírást gyűjtsön össze és ennek alapján nyújtsa be a kérelmet az Európai Unióhoz: állítsa le az emberi embriókon végzett manipulációt és szüntesse be az emberi embriók elpusztítását.

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentáció tartalmazza azt a március 21-én kelt közleményt, amelyben Bosznia-Hercegovina püspökei feltárják a hazájukból kitelepített katolikusok drámai helyzetét. Túlnyomó többségük még nem térhetett vissza otthonába csaknem 20 évvel a Dayton-i Egyezmény után.

Erdő Péter bíboros az MTI tudósítójának elmondta: a CCEE missziójának tekinti a válság teremtette elkeseredés ellensúlyozását. “A nacionalizmussal vagy a fiatalok munkanélkülisége okozta keserűséggel szemben a megbékélést hirdetjük a rasszista és antiszemita megnyilvánulások megfékezésével” - fogalmazott.

A kelet-közép-európai helyzetre vonatkozó kérdésekre a magyar bíboros úgy válaszolt, hogy a posztkommunista országokban a szovjet diktatúra “felégetett mindent”, elpusztult a “polgári korrektség” is. Hozzátette, hogy Európában a “lelkiismeret felébredésére” van szükség.

Magyar Kurír

(Vatikáni Rádió, MTI, CCEE)