„Hit nélkül sem alkotni, sem élni nem lehet”

„Hit nélkül sem alkotni, sem élni nem lehet”

A hit meggyőződés valamiről, amit nem tapasztalunk, nem látunk be közvetlenül az eszünkkel.

„Hit nélkül sem alkotni, sem élni nem lehet”

 

Mielőtt valamit hinnénk, valakinek hiszünk. Hiszünk a szüleinknek, barátoknak, tanároknak; hisz egymásnak férj és feleség. A „hiteink” alapján fogalmazzuk meg céljainkat, vágyainkat, és ez határozza meg cselekedeteinket is. Mindenki hisz tehát valamikben és valakikben – avagy valamiknek és valakiknek.

 

Nem mindegy azonban, hogy életünket milyen hit vezeti. Sok embernek az önmagába, valamiféle hatalomba, vagy eszménybe vetett hite irányítja az életét. Azonban fontos kérdésekben nem mulandó dolgokra, hanem az emberi életet alapvetően meghatározó értékekre érdemes alapoznunk hitünket.

 

Úgy tűnik, hogy az embernek szüksége van arra, hogy valami nagyobbra tekintsen. Ez segíti őt abban, hogy egyenesen, becsületesen és boldogan (emberi célját elérve) éljen. Ha az ember nem hisz Istenben, előfordulhat, hogy viszonylagos dolgokat (pénzt, hatalmat stb.), vagy akár önmagát teszi istenné. Az Isten nélküli élet pedig nem tesz sem szabadabbá, sem gazdagabbá. Ahogy XVI. Benedek pápa fogalmaz: „Az ember a végtelenre van rendelve. Semmi más nem elégíti ki. Aki azonban elhagyja Istent, az a végesre korlátozza az életet és a világot, azaz arra, amit mi magunk teszünk, és amit el tudunk gondolni, ez pedig mindig túl kevés.”

A következő néhány szócikkben a hitről, mint általános emberi adottságról, mint hétköznapi valóságról, mint vallásos, illetve keresztény hitről lesz szó.

 

 

Michael Phelps számára az arany sem fénylett eléggé, amíg meg nem találta Istent.